Brodet je zelo pogosta jed predvsem v obalnih krajih. Vsak kraj ima svoj recept in dandanes je brodet prava specialiteta. Izvor te ribje juhe je povsod enak, konec dneva so ribiฤi zbrali vse ribe, ki jih niso uspeli prodati in iz njih skuhali brodet. Nekateri pravijo, da mora brode vsebovati vsaj sedem razliฤnih vrst morskih rib in sadeลพev. Uporabimo lahko razliฤne ribe, veฤ kot bo razliฤnih, boljลกi bo naลก brodet.
Sestavine
- 1 kg meลกanih rib (ลกkarpena, brancin, skuลกa, trilje, trskeโฆ)
- 250 g lignjev, sip in hobotnice
- 250 g kozic
- 250 g vongol
- 250 g klapavic
- 350 g sveลพega paradiลพnika
- 2 stroka ฤesna
- 1 ฤebula
- 2 dl belega vina
- 1 dl belega vinskega kisa
- sol
- 0,4 dl oljฤnega olja
Priprava
1Najprej oฤistimo ribe, lahko jim tudi odstranimo kosti, ampak ni nujno. Veฤje ribe nareลพemo na manjลกe filete. Vse ribe damo na kroลพnik in potresemo z malo soli.
2V veฤji ponvi segrejemo oljฤno olje in na njem popraลพimo nasekljano ฤebulo in ฤesen. Dodamo vinski kis, ki bo prepreฤil, da bi ribe razpadle. Kuhamo nekaj minut.
3Paradiลพnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo, odstranimo semena in nareลพemo na kocke. Skupaj s peterลกiljem ga dodamo v ponev. Dolijemo belo vino, malo vode ali ribje osnove, malo posolimo in pustimo, da zavre.
4V omako dodamo sipe, hobotnico in lignje, pokrijemo, zniลพamo temperaturo in kuhamo 15 minut.
5Dodamo kozice, nato postopoma ลกe ribe, zaฤnemo z najveฤjimi. Pokrito duลกimo ลกe ฤetrt ure, ne da bi juho meลกali ali obraฤali ribe. Naj se ribe kuhajo v sopari.
6Po petnajstih minutah dodamo ลกe oฤiลกฤene ลกkoljke, pokrijemo in poฤakamo, da se odprejo. Neodprte ลกkoljke zavrลพemo.
7Ponev odstranimo z ognja in pokrito pustimo ลกe nekaj minut. Postreลพemo s kosom opeฤenega kruha, ali ลกe bolje, s polento.