Brodet

Znam svetuje

Brodet je zelo pogosta jed predvsem v obalnih krajih. Vsak kraj ima svoj recept in dandanes je brodet prava specialiteta. Izvor te ribje juhe je povsod enak, konec dneva so ribiฤi zbrali vse ribe, ki jih niso uspeli prodati in iz njih skuhali brodet. Nekateri pravijo, da mora brode vsebovati vsaj sedem razliฤnih vrst  morskih rib in sadeลพev. Uporabimo lahko razliฤne ribe, veฤ kot bo razliฤnih, boljลกi bo naลก brodet.

Sestavine

  • 1 kg meลกanih rib (ลกkarpena, brancin, skuลกa, trilje, trskeโ€ฆ)
  • 250 g lignjev, sip in hobotnice
  • 250 g kozic
  • 250 g vongol
  • 250 g klapavic
  • 350 g sveลพega paradiลพnika
  • 2 stroka ฤesna
  • 1 ฤebula
  • 2 dl belega vina
  • 1 dl belega vinskega kisa
  • sol
  • 0,4 dl oljฤnega olja

Priprava

1Najprej oฤistimo ribe, lahko jim tudi odstranimo kosti, ampak ni nujno. Veฤje ribe nareลพemo na manjลกe filete. Vse ribe damo na kroลพnik in potresemo z malo soli.

2V veฤji ponvi segrejemo oljฤno olje in na njem popraลพimo nasekljano ฤebulo in ฤesen. Dodamo vinski kis, ki bo prepreฤil, da bi ribe razpadle. Kuhamo nekaj minut.

3Paradiลพnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo, odstranimo semena in nareลพemo na kocke. Skupaj s peterลกiljem ga dodamo v ponev. Dolijemo belo vino, malo vode ali ribje osnove, malo posolimo in pustimo, da zavre.

4V omako dodamo sipe, hobotnico in lignje, pokrijemo, zniลพamo temperaturo in kuhamo 15 minut.

5Dodamo kozice, nato postopoma ลกe ribe, zaฤnemo z najveฤjimi. Pokrito duลกimo ลกe ฤetrt ure, ne da bi juho meลกali ali obraฤali ribe. Naj se ribe kuhajo v sopari.

6Po petnajstih minutah dodamo ลกe oฤiลกฤene ลกkoljke, pokrijemo in poฤakamo, da se odprejo. Neodprte ลกkoljke zavrลพemo.

7Ponev odstranimo z ognja in pokrito pustimo ลกe nekaj minut. Postreลพemo s kosom opeฤenega kruha, ali ลกe bolje, s polento.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite