Vampi po beneško so malce posebni in ta odličen italijanski recept vas bo navdušil. Vampi so želodec svinje, teleta, goveda ali jagnjeta, pa tudi večjih rib, na primer grdobine (morske žabe). Poznamo jih tudi pod imeni tripe, škembići …
Sestavine za vampe po beneško
- 30 dag kuhanih in narezanih vampov
- 5 paradižnikov
- 1 čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 korenček
- 2 stroka česna
- peteršilj
- bazilika
- origano
- paradižnikova mezga
- 1 dl rdečega vina
- 1 goveja jušna kocka
- 10 dag parmezana
- 5 dag masla
- olje
- sladkor
- sol
- poper
Postopek
1Vampe temeljito operemo pod tekočo hladno vodo. Pomembno je, da dobro očistite želodec, odstranite nečistoče in ga narežete na manjše koščke ali rezine.
2Na maslu prepražimo sesekljano čebulo, na kockice narezano zeleno in korenček. Ko se zelenjava zmehča, dodamo sesekljan česen in peteršilj, baziliko in origano ter pražimo 2 minuti.
3Olupljene paradižnike pretlačimo ter jih skupaj z žlico paradižnikove mezge in vampi primešamo zelenjavi. Jed po okusu solimo in popramo ter sladkamo z žličko sladkorja. Kuhamo 5 minut.
4Dodamo vino in jušno kocko, raztopljeno v decilitru vode, zavremo in odstavimo.
5Jed preložimo v pekač, pokrijemo in pečemo v pečici pri 180°C približno dve uri. Na koncu dodamo parmezan in postrežemo.