Jurฤki in svinjski kotleti sestavijo kosilo, po katerem boste polizali ลกe kroลพnik.
Sestavine
- 4 zrezki iz svinjskega kareja
- 150 g sveลพih jurฤkov
- ลกopek sveลพega sesekljanega peterลกilja
- 2 nasekljani ลกalotki
- 2 stroka sesekljanega ฤesna
- 1/2 ลพliฤke sveลพega sesekljanega timijana
- 1/2 ลพliฤke sveลพega sesekljanega peterลกilja
- 1 dl suhega belega vina
- 1 dl juลกne osnove
- 1 dl sladke smetane
- 100 g sveลพe naribanega parmezana
- sol, poper
- 3 ลพlice oljฤnega olja
Postopek
1Zrezke z obeh strani mali posolimo in popopramo, z ostrim noลพem zareลพemo robove, da se med peko ne zvijejo. V veฤji ponvi segrejemo 2 ลพlici oljฤnega olja in ocvremo zrezke z obeh strani, da lepo zlato porjavijo. Po 4-6 minut na vsaki strani bo dovolj. Vzamemo jih iz ponve in shranimo na toplem.
2V isto ponev dodamo ลกe ลพlico olja in na njem popraลพimo nasekljano ลกalotko. Ko postekleni, dodamo ลกe narezane in oฤiลกฤene jurฤke. Praลพimo toliko ฤasa, da izhlapi vsa tekoฤina iz gob. Dodamo najprej ฤesen in peterลกilj, praลพimo ลกe dve minuti in zalijemo z belim vinom. Ko povre polovica tekoฤine, dodamo ลกe juลกno osnovo in ฤez minutko ลกe smetano.
3V omako dodamo ลกe timijan, parmezan, sol in poper po okusu in svinjske zrezke, skupaj s tekoฤino, ki se je nabrala v posodi.
4Zmanjลกamo temperaturo na najniลพjo in pustimo, da se zrezki kuhajo v omaki ลกe kakลกnih pet minut.
5Postreลพemo takoj.