Sarma iz pečice

Znam svetuje

Če iščete recept za sarmo iz pečice, ki bo navdušil še največje gurmane, ste prišli na pravo mesto! S to preprosto in okusno različico boste prihranili čas, saj se sarme pripravljajo hitro, rezultat pa je vedno odličen.

Sledi natančen seznam sestavin, ki vam bo olajšal nakup, ter korak-po-korak postopek, kako pripraviti sarme iz pečice, ki so sočne, mehke in polne aromatičnih okusov.

Sestavine za sarmo iz pečice

  • 1 glavo kislega zelja, težko okoli 2 kilograma. Če v trgovini najdemo že nalistano zelje, recimo 700 g listov, jih brž zgrabimo, saj smo si privarčevali nekaj dela.
  • 500 gramov naribanega zelja
  • 700 gramov mešanega mletega mesa – naj bo govedine več kot svinjine
  • 2 celi glavici čebule
  • svinjsko mast ali zaseko, po želji tudi olje
  • 50 gramov pancete ali tanko narezane slanine
  • 30 dag suhih rebrc ali katere druge dimljene mesnine
  • 130 gramov riža
  • 2 jajci
  • 4 stroke česna
  • 20 g soli
  • žlica naravne vegete
  • 15 g rdeče paprike
  • 1/2 žličke popra
  • 1/2 šopka peteršilja
  • pekač – lažje bo, če bo takšen s pokrovom, drugače si bomo pomagali z alu folijo.

Omaka

  • 2 žlici olja
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica paprike
  • 1,5 dcl jušne osnove

Postopek

1Čebulo in panceto nasekljamo na drobno in prepražimo na olju ali masti. Ko postekleni in začne dišati, dodamo mleto meso in tudi česen, sol, vegeto, papriko in poper. Počasi pražimo naprej, ko pa meso dobi nekaj barve, ponev odstavimo in zmes ohladimo. Lahko jo damo v drugo posodo, saj se bo tako prej ohladila.

2Pripravimo riž in ga skuhamo v razmerju 1:1. Torej 130 gramov riža, 130 gramov vode in ščepec soli. Riž seveda ne bo skuhan, bo pa pripravljen toliko, da na sarmo iz pečice ne bomo čakali celo večnost in bo res hitro narejena. V riž damo obe jajci in sesekljani peteršilj ter premešamo.

3Obe zmesi združimo, torej meso in riž ter se lotimo zvijanja sarm. Najlepše so videti majhne sarme, torej narejene iz polovice zeljnega lista, ampak sarma je dobra, tudi ko je zvita na veliko. Če nam pri zvijanju nagaja debelejši del lista, ga odrežemo ali potolčemo s tolkačem za meso.

4Ko so vse sarme zvite, vzamimo v roke globok pekač in ga dobro namažemo z mastjo, zaseko ali nenazadnje tudi oljem. V pekač najprej damo narezano alio naribano zelje (nekaj ga privarčujmo za končno plast), lahko tudi cele liste, katerim pa smo prej s tolkačem za meso potolkli trde dele. Naj bo posteljica za sarme kar debela – za dva ali tri prsta.

5Nanjo zložimo sarme, vmes pa damo svinjska rebrca ali drugo dimljeno mesnino.

6Sarme zalijemo z nesoljeno vodo, da jih skoraj pokrijemo. Nanje položimo še preostalo naribano/narezano zelje.

7Pekač damo v hladno pečico in sarme na 180 stopinj Celzija kuhamo 1 uro. Ne pozabimo na pokrov.

8Medtem ko se sarme kuhajo, nas čaka še priprava omake, s katero bomo skuhane sarme napojili. V kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo 1 žlico moke in vse med mešanjem na hitro popražimo. Dodamo tudi 1 žlico paradižnikove mezge, 1 žlico paprike ter deci in pol jušne osnove. Če jušne osnove nimamo, v 1,5 dcl vode damo žličko naravne vegete in vodo zavremo. Dobili smo jušno osnovo. Omako za sarme kuhamo, dokler se ne zgosti.

9Po sarmah jo polijemo, ko so sarme že oddelale svojo uro kuhanja v pečici. Pokrov res previdno dvignemo, polijemo omako in ji z vilicami pomagamo, da pride med sarme. Pokrijemo pekač in ga damo še za 20 minut v pečico. Opazili bomo, da omaka brbota. Če želimo, sarme na koncu niti ne pokrijemo. Po vrhu se bodo samo malo zapekle, kar jim bo dalo še dodaten okus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite