Pečen piščanec polnjen z gobami

Znam svetuje

Pečen piščanec polnjen z gobami je poslastica za ljubitelje perutnine in aromatičnih gob. S piščancem se družijo še sveži šampinjoni, jajca in kisla smetana, takšen nadev pa iz piščanca izvabi res najboljše. Piščanec s sočnim gobastim nadevom je okusna jed, ki jo lahko postrežete kot glavno jed ob bok zelenjavi ali krompirju.

Pečen piščanec polnjen z gobami in njegov okus

Pečen piščanec polnjen z gobami je okusna jed z izrazitim in kompleksnim okusom. Piščanec je sočen in nežen, medtem ko gobasti nadev s šampinjoni, kislo smetano, drobtinami in začimbami dodaja globino in polnost okusa. Kisla smetana prispeva k rahlemu kislemu okusu, ki se lepo ujema z gobjim nadevom, medtem ko sol in poper uravnotežita okus.

Peteršilj prispeva svežino in zeliščno noto, ki dopolnjuje celoten okus jedi. Ta recept ustvarja harmonično kombinacijo okusov in tekstur, kjer so piščanec, gobasti nadev in omaka popolnoma usklajeni. Okus je poln, zadovoljiv in popoln za posebne priložnosti ali družinske obroke.

Katera hranila vsebuje recept?

Pečen piščanec polnjen z gobami vsebuje različna hranila iz sestavin. Spodaj so nekatera od glavnih hranil, ki jih najdemo v tem receptu:

  1. Beljakovine: Piščanec je odličen vir beljakovin, ki so pomembne za rast in obnovo celic.
  2. Gobe (šampinjoni): Gobe vsebujejo beljakovine, vlaknine, vitamine, minerale, predvsem vitamin D, in antioksidante.
  3. Jajca: Jajca vsebujejo visoko kakovostne beljakovine, maščobe, vitamine in minerale, predvsem vitamin B12 in vitamin D.
  4. Kisla smetana: Kisla smetana vsebuje maščobe, beljakovine in mlečne kisline ter vitamine in minerale, kot je kalcij.
  5. Drobtine: Drobtine so vir ogljikovih hidratov in vlaknin.
  6. Peteršilj: Peteršilj vsebuje vitamine, minerale in antioksidante ter dodaja svežino in zeliščni okus.

Piščanec je odličen vir beljakovin, medtem ko gobe dodajo vlaknine, vitamine in minerale.

Prehranska vrednost pečenega piščanca polnjenega z gobami

Spodaj so približne prehranske vrednosti za eno porcijo tega recepta:

  • Kalorije: Približno 350-450 kcal na eni porciji, odvisno od velikosti piščanca in količine uporabljenih sestavin.
  • Beljakovine: Približno 30-40 g beljakovin na eni porciji, predvsem zaradi piščanca in jajc.
  • Ogljikovi hidrati: Približno 10-15 g ogljikovih hidratov na eni porciji, predvsem zaradi drobtin in gob.
  • Maščobe: Približno 20-30 g maščob na eni porciji, odvisno od količine uporabljenih sestavin.
  • Vlaknine: Vlaknin je običajno malo, saj večina vlaknin vsebuje rastlinska živila, ki niso glavna sestavina tega recepta.
  • Vitamini in minerali: Gobe prispevajo k vsebnosti vitaminov in mineralov, kot je vitamin D, vendar bo končna vsebnost odvisna od količine gob.

Pečen piščanec polnjen z gobami ponuja uravnoteženo hranilno vrednost, bogato z beljakovinami iz piščanca in jajc, maščobami, predvsem iz piščanca in kisle smetane, ter ogljikovimi hidrati iz drobtin in gob. Prisotnost gob doda receptu tudi nekatere vitamine in minerale, kot je vitamin D.

Sestavine za pečenega piščanca polnjenega z gobami

  • 1 cel piščanec
  • 750 g svežih šampinjonov
  • 4 jajca
  • 200 ml kisle smetane
  • 3 žlice drobtin
  • peteršilj
  • sol
  • poper
  • olje

Postopek

1Gobe nasekljamo na drobno, pristavimo ponev, vlijemo olje in v segreto ponev damo pražiti šampinjone. Ko voda izpari, dodamo nasekljan peteršilj in jajca ter premešamo.

2Gobam dodamo drobtine, kislo smetano, solimo, popramo in premešamo.

3Piščanca očistite in operite ter ga dobro posolite in popoprajte od zunaj in znotraj.

4Z nadevom napolnimo celega piščanca in ga zapremo s kuharsko vrvico. Če ostane kaj nadeva, ga postavite okrog piščanca v pekaču.

5Segrejemo pečico na 220°C. Naoljimo pekač, z oljem pokapamo tudi piščanca, dolijemo 200 ml vode in ga pečemo približno (odvisno od velikosti piščanca) 1 uro na 220 stopinjah.

6Ko je piščanec pečen in koža hrustljava, ga vzemite iz pečice in pustite počivati nekaj minut. Piščanca narežite na porcije in postrezite s preostalim nadevom, ki ga lahko postavite na krožnik kot prilogo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite