Piščančji paprikaš ali piščanec v začinjeni omaki je kosilo, ki si ga bomo prav radi večkrat privoščili. Pripravili smo ga z bogato izbiro dodatnih sestavin in brez mesnate slanine.
Sestavine
- 800 g piščanca brez kože
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 2 dl paradižnikove omake
- 2 čebuli
- 1 paprika
- 3 stroki česna
- 8 dl tople piščančje osnove
- 1 dl kisle smetane
- 1 žlička krompirjevega škroba
- sol
- poper
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- ščepec pekoče paprike
- 1 žlička kurkume
- sesekljan svež peteršilj
Postopek
1Piščanca operemo in zrežemo na čim bolj eno velike kose. Malo jih posolimo in popopramo. V ponvi segrejemo 1 žlico oljčnega olja in na njem zlato-rumeno popečemo piščanca z vseh strani. Piščanca preložimo v drugo posodo in ga shranimo na toplem.
2V isti ponvi razpustimo maslo in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo, ki jo malo posolimo. Ko se čebula razpusti in povre vsa tekočina, ki jo je spustila, dodamo na koščke narezano papriko. Dušimo nekaj minut, nato primešamo nasekljan česen in peteršilj ter pražimo samo toliko, da česen zadiši.
3Kose piščanca vrnemo v ponev, posujemo jih s sladko papriko (če želimo pikanten paprikaš, lahko dodamo še malo pekoče paprike), pobarvamo s kurkumo, zmanjšamo ogenj in dobro premešamo. Zalijemo s toplo piščančjo osnovo in pokrito dušimo toliko časa, da povre polovica tekočine, kar traja približno 30 minut.
4Na koncu dodamo paradižnikovo omako, poskusimo, če je dovolj slano in kuhamo še približno 15 minut, da se meso popolnoma zmehča.
5Kisli smetani dodamo žličko krompirjevega škroba, dobro premešamo in prilijemo v paprikaš. Pustimo še nekaj minut, da se paprikaš še malo zgosti. Za konec okrasimo s svežim peteršiljem in postrežemo s poljubno prilogo.