Piščančji brodet je poslastica, pri kateri celega piščanca mariniramo in zatem kuhamo v slastni mešanici zelišč, paradižnika in limone ter vinjaka oziroma konjaka. Piščanec bo mehak, omaka, h kateri postrežemo polento, kuhan krompir, široke testenine, pa bo imela lep, pikanten okus.
Sestavine za piščančji brodet
- 1 cel piščanec
- peteršilj
- 1 paradižnik
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 1 limona
- 2 žlici vinjaka (konjak)
- poper v zrnju
- rožmarin
- 2 lovorjova lista
- 100 ml belega vina
- olje
- sol
- poper
Postopek
1Piščanca razrežemo na kose. Meso posolimo in popramo z vseh strani. Meso preložimo na krožnik in ga prelijemo z vinjakom. Pustimo ga v marinadi.
2Čebulo drobno sesekljamo, paradižnik pa narežemo na kocke. Limono olupimo in limonino lupino narežemo na tanke koščke. Česen nasekljamo.
3Pristavimo ponev, prilijemo olje in prepražimo čebulo. Dodamo paradižnik in premešamo. Prilijemo vino, dodamo česen, limonino lupino ter solimo in popramo. Dodamo še rožmarin, lovor list, cel poper, drobno sesekljan peteršilj, marinirano meso in premešamo. Prilijemo 500 ml vode. Pokrito kuhamo.
4V brodet lahko zakuhamo na vročem olju pečene koščke polente (skuhana, ocvrta polenta).