Ombolo v testu – kot pri noni na obali

Znam svetuje

Ombolo v testu je primorska poslastica: soฤni trakovi ombole, oviti v testo in obogateni z mehkimi rezinami prลกuta, zrelim sirom in sveลพim paradiลพnikom. Kombinacija starodavne istrsko-kraลกke kuhinje in domaฤe peke naredi izrazito nasitno, a hkrati zelo okusno jed โ€” idealno za kosilo s prijatelji ali kot kosilo za druลพino, ko ลพelite nekaj posebnega in domaฤnega.

Sestavine za ombolo v testu (za 2โ€“3 osebe)

Testo

  • 300 g bele moke
  • 150 ml mlaฤne vode
  • 1/4 kocke sveลพega kvasa
  • 1/2 poravnane ลพliฤke sladkorja
  • poravnana ลพliฤka soli
  • 3 ลพlice ekstra deviลกkega oljฤnega olja

Nadev

  • 4 zrezki svinjskega kareja (pribliลพno 500โ€“600 g)
  • 6 rezin prลกuta
  • 6 rezin sira (npr. edamec ali polzrel sir)
  • 10 ฤeลกnjevih paradiลพnikov
  • oljฤno olje za rahlo popeฤenje
  • sol po okusu

Postopek

1 V mlaฤno vodo vmeลกajte sladkor in nadrobite kvas. Pustite pribliลพno 5 minut, da se kvas aktivira in zaฤne peniti.

2 V skledi zmeลกajte moko in sol. Dodajte oljฤno olje in nato prilijte vodo s kvasom. Zamesite gladko, elastiฤno testo. Pokrijte s krpo in pustite vzhajati vsaj 30 minut oziroma dokler se volumen ne podvoji. Nato testo ลกe enkrat pregnetite in ga razdelite na dva enaka dela.

3 Zrezke rahlo posolite in jih na vroฤi ponvi z malo oljฤnega olja na hitro popeฤite โ€” le toliko, da rahlo porjavijo po obeh straneh. Odstavite in nareลพite na trakove.

4 Prvo polovico testa razvaljajte v pravokotnik. Na dno poloลพite dve rezini sira, nato tri rezine prลกuta in nanj trakove ombole.

5 ฤŒeลกnjeve paradiลพnike razpolovite in jih razporedite na meso, nato poloลพite ลกe eno rezino sira na vrh. Robove testa potegnite ฤez nadev in rahlo pritisnite, da se ลกivi lepo zlepijo. Postopek ponovite ลกe z drugo polovico testa.

6 Pecite v peฤici, segreti na 250 ยฐC (na zgornjem in spodnjem grelniku), pribliลพno 10โ€“15 minut oziroma toliko ฤasa, da je skorjica zlato-rjavo peฤena in lepo hrustljava.

7 Pred serviranjem poฤakajte 2โ€“3 minute, nato nareลพite na kose in postrezite toplo.

Nasveti za popoln ombolo v testu

โ€ข Za bolj proลพno testo lahko 30 g bele moke nadomestite z 30 g polnozrnate ali dodate ลพlico jogurta.
โ€ข Zrezke ne pecite predolgo โ€“ naj ostanejo mehki, saj se bodo med peko v testu dodatno dogreli.
โ€ข Za izrazitejลกi okus dodajte malo pancete ali tartufov, kot to poฤnejo v Gostilni Oljka pri Kopru.
โ€ข Peฤico segrejte res dobro โ€“ visoka temperatura poskrbi za hrustljavo skorjo in soฤno notranjost.
โ€ข Postrezite s sveลพo solato in kozarcem malvazije ali refoลกka.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Kaj pomeni โ€œomboloโ€?

Ombolo je narezek svinjskega kareja โ€“ mesnat, hrustanฤen in zelo znaฤilen za primorsko in istrsko kuhinjo.

Lahko jed pripravim vnaprej?

Da, testo lahko zamesite ลพe veฤer prej in ga ฤez noฤ pustite v hladilniku. Naslednji dan ga pred peko le ogrejete na sobno temperaturo in nadaljujete z nadevanjem.

Kaj postreฤi zraven?

Najbolj se prileลพe velika skleda zelene solate z vinagretom in kozarec suhga belega vina. Odliฤno se poda tudi kos domaฤega kruha za pomakanje toplih sokov iz peฤenega testa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite