Ombolo v testu je primorska poslastica: soฤni trakovi ombole, oviti v testo in obogateni z mehkimi rezinami prลกuta, zrelim sirom in sveลพim paradiลพnikom. Kombinacija starodavne istrsko-kraลกke kuhinje in domaฤe peke naredi izrazito nasitno, a hkrati zelo okusno jed โ idealno za kosilo s prijatelji ali kot kosilo za druลพino, ko ลพelite nekaj posebnega in domaฤnega.
Sestavine za ombolo v testu (za 2โ3 osebe)
Testo
- 300 g bele moke
- 150 ml mlaฤne vode
- 1/4 kocke sveลพega kvasa
- 1/2 poravnane ลพliฤke sladkorja
- poravnana ลพliฤka soli
- 3 ลพlice ekstra deviลกkega oljฤnega olja
Nadev
- 4 zrezki svinjskega kareja (pribliลพno 500โ600 g)
- 6 rezin prลกuta
- 6 rezin sira (npr. edamec ali polzrel sir)
- 10 ฤeลกnjevih paradiลพnikov
- oljฤno olje za rahlo popeฤenje
- sol po okusu
Postopek
1 V mlaฤno vodo vmeลกajte sladkor in nadrobite kvas. Pustite pribliลพno 5 minut, da se kvas aktivira in zaฤne peniti.
2 V skledi zmeลกajte moko in sol. Dodajte oljฤno olje in nato prilijte vodo s kvasom. Zamesite gladko, elastiฤno testo. Pokrijte s krpo in pustite vzhajati vsaj 30 minut oziroma dokler se volumen ne podvoji. Nato testo ลกe enkrat pregnetite in ga razdelite na dva enaka dela.
3 Zrezke rahlo posolite in jih na vroฤi ponvi z malo oljฤnega olja na hitro popeฤite โ le toliko, da rahlo porjavijo po obeh straneh. Odstavite in nareลพite na trakove.
4 Prvo polovico testa razvaljajte v pravokotnik. Na dno poloลพite dve rezini sira, nato tri rezine prลกuta in nanj trakove ombole.
5 ฤeลกnjeve paradiลพnike razpolovite in jih razporedite na meso, nato poloลพite ลกe eno rezino sira na vrh. Robove testa potegnite ฤez nadev in rahlo pritisnite, da se ลกivi lepo zlepijo. Postopek ponovite ลกe z drugo polovico testa.
6 Pecite v peฤici, segreti na 250 ยฐC (na zgornjem in spodnjem grelniku), pribliลพno 10โ15 minut oziroma toliko ฤasa, da je skorjica zlato-rjavo peฤena in lepo hrustljava.
7 Pred serviranjem poฤakajte 2โ3 minute, nato nareลพite na kose in postrezite toplo.
Nasveti za popoln ombolo v testu
โข Za bolj proลพno testo lahko 30 g bele moke nadomestite z 30 g polnozrnate ali dodate ลพlico jogurta.
โข Zrezke ne pecite predolgo โ naj ostanejo mehki, saj se bodo med peko v testu dodatno dogreli.
โข Za izrazitejลกi okus dodajte malo pancete ali tartufov, kot to poฤnejo v Gostilni Oljka pri Kopru.
โข Peฤico segrejte res dobro โ visoka temperatura poskrbi za hrustljavo skorjo in soฤno notranjost.
โข Postrezite s sveลพo solato in kozarcem malvazije ali refoลกka.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Kaj pomeni โomboloโ?
Ombolo je narezek svinjskega kareja โ mesnat, hrustanฤen in zelo znaฤilen za primorsko in istrsko kuhinjo.
Lahko jed pripravim vnaprej?
Da, testo lahko zamesite ลพe veฤer prej in ga ฤez noฤ pustite v hladilniku. Naslednji dan ga pred peko le ogrejete na sobno temperaturo in nadaljujete z nadevanjem.
Kaj postreฤi zraven?
Najbolj se prileลพe velika skleda zelene solate z vinagretom in kozarec suhga belega vina. Odliฤno se poda tudi kos domaฤega kruha za pomakanje toplih sokov iz peฤenega testa.