Musaka

Znam svetuje

Moji domači jedci zaradi te okusne musake še krožnike poližejo.

Sestavine

  • 1 malo večja čebula
  • 500 g mletega govejega mesa
  • 500 ml paradižnikove omake
  • 10 srednje velikih krompirjev
  • 250 g naribane mocarele
  • žlica paradižnikovega koncentrata (mezge)
  • sol
  • poper
  • bazilika
  • 1 jajce
  • 3 žlice kisle smetane
  • 0,1 ml sladke smetane

Priprava

1Čebulo na drobno sesekljamo. V posodo nalijemo toliko olja, da pokrije dno. Dodamo žlico paradižnikovega koncentrata in nasekljano čebulo ter pražimo do mehkega. Čebuli dodamo meso in ga popražimo do lepe rjave barve. Ne pozabimo ga mešati in naj nam ne ostane v kupčkih, saj se potem ne bo enakomerno popražilo.

2Ko se nam zdi, da smo dosegli pravo barvo, meso posolimo in popopramo in še enkrat dobro premešamo. Dodamo paradižnikovo omako in premešamo, zopet malo posolimo in popopramo (seveda vse po okusu) in dodamo še posušeno baziliko (lahko tudi svežo, če jo imate) ter vse skupaj kuhamo še 5 minut.

3Krompir operemo, olupimo in narežemo na približno 4 mm debele kolobarje (ali pa ga kar naribamo na ribežnu za zelenjavo). Debelejši kot bodo krompirji, dlje časa se bo pekla musaka.

4Pekač 35 x 25 x 6 cm naoljimo in razporedimo prvo plast krompirja, ki ga posolimo in prekrijemo z 1/3 omake. Nadaljujemo po plasteh s krompirjem in znova omako, dokler nam sestavin ne zmanjka (običajno prideta tri plasti). Vedno moramo končati s krompirjem.

5V posodici zmešamo jajce, kislo smetano in sladko smetano do tekočega in vse skupaj prelijemo čez zadnjo plast krompirja.

6Musako pečemo v predogreti pečici na 180 stopinj Celzija najprej 45 minut odkrito, nato pa jo pokrijemo z alufolijo in pečemo še 45 minut. Zadnjih 15 minut jo vzamemo ven, obilno potresemo z naribano mocarelo in dvignemo temperaturo na 220 stopinj Celzija, da se sir lepo raztopi in zapeče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite