Moji domaฤi jedci zaradi te okusne musake ลกe kroลพnike poliลพejo.
Sestavine
- 1 malo veฤja ฤebula
- 500 g mletega govejega mesa
- 500 ml paradiลพnikove omake
- 10 srednje velikih krompirjev
- 250 g naribane mocarele
- ลพlica paradiลพnikovega koncentrata (mezge)
- sol
- poper
- bazilika
- 1 jajce
- 3 ลพlice kisle smetane
- 0,1 ml sladke smetane
Priprava
1ฤebulo na drobno sesekljamo. V posodo nalijemo toliko olja, da pokrije dno. Dodamo ลพlico paradiลพnikovega koncentrata in nasekljano ฤebulo ter praลพimo do mehkega. ฤebuli dodamo meso in ga popraลพimo do lepe rjave barve. Ne pozabimo ga meลกati in naj nam ne ostane v kupฤkih, saj se potem ne bo enakomerno popraลพilo.
2Ko se nam zdi, da smo dosegli pravo barvo, meso posolimo in popopramo in ลกe enkrat dobro premeลกamo. Dodamo paradiลพnikovo omako in premeลกamo, zopet malo posolimo in popopramo (seveda vse po okusu) in dodamo ลกe posuลกeno baziliko (lahko tudi sveลพo, ฤe jo imate) ter vse skupaj kuhamo ลกe 5 minut.
3Krompir operemo, olupimo in nareลพemo na pribliลพno 4 mm debele kolobarje (ali pa ga kar naribamo na ribeลพnu za zelenjavo). Debelejลกi kot bodo krompirji, dlje ฤasa se bo pekla musaka.
4Pekaฤ 35 x 25 x 6 cm naoljimo in razporedimo prvo plast krompirja, ki ga posolimo in prekrijemo z 1/3 omake. Nadaljujemo po plasteh s krompirjem in znova omako, dokler nam sestavin ne zmanjka (obiฤajno prideta tri plasti). Vedno moramo konฤati s krompirjem.
5V posodici zmeลกamo jajce, kislo smetano in sladko smetano do tekoฤega in vse skupaj prelijemo ฤez zadnjo plast krompirja.
6Musako peฤemo v predogreti peฤici na 180 stopinj Celzija najprej 45 minut odkrito, nato pa jo pokrijemo z alufolijo in peฤemo ลกe 45 minut. Zadnjih 15 minut jo vzamemo ven, obilno potresemo z naribano mocarelo in dvignemo temperaturo na 220 stopinj Celzija, da se sir lepo raztopi in zapeฤe.