Musaka

Znam svetuje

Moji domaฤi jedci zaradi te okusne musake ลกe kroลพnike poliลพejo.

Sestavine

  • 1 malo veฤja ฤebula
  • 500 g mletega govejega mesa
  • 500 ml paradiลพnikove omake
  • 10 srednje velikih krompirjev
  • 250 g naribane mocarele
  • ลพlica paradiลพnikovega koncentrata (mezge)
  • sol
  • poper
  • bazilika
  • 1 jajce
  • 3 ลพlice kisle smetane
  • 0,1 ml sladke smetane

Priprava

1ฤŒebulo na drobno sesekljamo. V posodo nalijemo toliko olja, da pokrije dno. Dodamo ลพlico paradiลพnikovega koncentrata in nasekljano ฤebulo ter praลพimo do mehkega. ฤŒebuli dodamo meso in ga popraลพimo do lepe rjave barve. Ne pozabimo ga meลกati in naj nam ne ostane v kupฤkih, saj se potem ne bo enakomerno popraลพilo.

2Ko se nam zdi, da smo dosegli pravo barvo, meso posolimo in popopramo in ลกe enkrat dobro premeลกamo. Dodamo paradiลพnikovo omako in premeลกamo, zopet malo posolimo in popopramo (seveda vse po okusu) in dodamo ลกe posuลกeno baziliko (lahko tudi sveลพo, ฤe jo imate) ter vse skupaj kuhamo ลกe 5 minut.

3Krompir operemo, olupimo in nareลพemo na pribliลพno 4 mm debele kolobarje (ali pa ga kar naribamo na ribeลพnu za zelenjavo). Debelejลกi kot bodo krompirji, dlje ฤasa se bo pekla musaka.

4Pekaฤ 35 x 25 x 6 cm naoljimo in razporedimo prvo plast krompirja, ki ga posolimo in prekrijemo z 1/3 omake. Nadaljujemo po plasteh s krompirjem in znova omako, dokler nam sestavin ne zmanjka (obiฤajno prideta tri plasti). Vedno moramo konฤati s krompirjem.

5V posodici zmeลกamo jajce, kislo smetano in sladko smetano do tekoฤega in vse skupaj prelijemo ฤez zadnjo plast krompirja.

6Musako peฤemo v predogreti peฤici na 180 stopinj Celzija najprej 45 minut odkrito, nato pa jo pokrijemo z alufolijo in peฤemo ลกe 45 minut. Zadnjih 15 minut jo vzamemo ven, obilno potresemo z naribano mocarelo in dvignemo temperaturo na 220 stopinj Celzija, da se sir lepo raztopi in zapeฤe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite