Madžarski golaž

Znam svetuje

Klasična madžarska specialiteta iz govejega bočnika, ki nam še kako tekne v mrzlih dneh. V tej sočni mesni jedi na žlico je veliko čebule in, seveda, paprike v prahu, zaradi katere jed dobi rdečo barvo.

Sestavine

  • 750 g govejega bočnika
  • 50 g rezin prekajene slanine
  • 750 g čebule
  • 2 žlici ostre mlete paprike
  • 3 stroki česna
  • 2 paradižnika
  • 1 zelena paprika
  • 2 večja korenčka
  • 500 g krompirja
  • 5 feferonov
  • sol
  • poper
  • 3 žlice olja

Priprava

1Goveje meso operemo pod tekočo vodo in ga s papirnatimi brisačkami osušimo. Nato ga z ostrim nožem narežemo na 4 cm velike kocke. Prekajeno slanino narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Paradižnika in papriko operemo pod tekočo vodo, očistimo, odstranimo semena in narežemo na drobne koščke. Korenje operemo, ostrgamo in narežemo na kolobarje. Krompir operemo, olupimo in narežemo na približno 2,5 cm velike kocke. Feferone operemo, jim odstranimo semena, nato pa jih drobno sesekljamo.

2Na ogenj pristavimo veliko kozico (ki jo lahko kasneje potisnemo tudi v pečico), v kateri dobro segrejemo olje. Na vroče olje dodamo slanino in jo rahlo popečemo (toliko, da slanina nekoliko porjavi). Dodamo čebulo in kozico pokrijemo. Zmanjšamo temperaturo in čebulo med občasnim mešanjem dušimo 20 minut.

3Pečico vklopimo in nastavimo na 175 °C. Čebuli in slanini dodamo mleto papriko, dobro premešamo in dušimo še 2 minuti. V kozico nato dodamo meso in sesekljan česen. Vse skupaj prelijemo z vodo in pokrijemo. Kozico nato potisnemo v pečico za dobro uro in 45 minut. Med kuho golaž večkrat premešamo. Če se čebula začenja prijemati dna lonca, dolijemo še nekaj vode.

4Kozico vzamemo iz pečice in vanjo primešamo paradižnike, papriko, krompir in feferone. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Dobro premešamo in kuhamo še naprej na zmernem ognju. Kuhamo še 25 minut, da je krompir kuhan, meso pa že zelo mehko. Med kuhanjem golaž ponovno večkrat premešamo. Preden ga postrežemo, preverimo, ali je dovolj soljen in popran.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite