Odlična jesenska pojedina. Vse, kar potrebujete, so lisičke, krompir, panceta in niti ena ura časa.
Sestavine
- 800 g krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
- 1/2 žličke soli
- 600 g lisičk
- 250 d slanine
- 1 mlada čebula
- 1 žlica nasekljanega svežega koprca ali pehtrana
- 2 stroka česna
- 1 žlička oljčnega olja
- sol in poper po okusu
Postopek
1Pečico segrejemo na 200°C. Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in ga razporedimo na pekač. Polijemo ga z oljčnim oljem in soljo, dobro premešamo in pečemo pol ure.
2Medtem ponev namažemo z žličko oljčnega olja in na njem popečemo slanino, ki smo jo narezali na tanke rezine. Pečemo približno pet minut ter jo vmes obrnemo, da se lepo hrustljavo zapeče.
3Vzamemo jo iz ponve in na isti maščobi popražimo najprej natezano mlado čebulo, nekaj zelenih listkov pustimo za na konec.
4Čebulo pražimo približno 5 minut, da postekleni, dodamo očiščene lisičke. Večje prerežemo po dolžini, manjše pa pustimo kar cele. Dodamo ščep soli in malo popra in dušimo približno 10 minut, da izpari večina tekočine.
5Krompir vzamemo in pečice in povišamo temperaturo na 220°C. V pekač s krompirjem dodamo popečeno slanino in lisičke, malo premešamo in pekač postavimo v pečico še za 10 minut. Premešamo in nadaljujemo s peko še 10 minut, da se krompir lepo zapeče.
6Vzamemo iz pečice. Preden postrežemo, posujemo s svežim koprcem ali pehtranom in nasekljanimi listi mlade čebule.