Kisla sarma

Znam svetuje

Kisla sarma je dejansko ลพe legendarna jed; nekateri zanjo pravijo, da predstavlja najboljลกo simbiozo mesa in zelenjave. Drugi jim pritrjujejo. Pripravimo jo iz kislega zelja, odliฤne, zdrave kapusnice, ki jo fermentiramo v soljeni vodi, kar pomeni, da se med fermentacijo bakterije, ki so naravno prisotne v zelju, hranijo s sladkorji v zelju in med postopkom proizvajajo kislino, kar daje sarmi njen znaฤilen okus.

Sestavine za kislo sarmo

  • srednje velika glava kislega zelje
  • 600 g mletega meลกanega mesa
  • 1 ฤebula
  • 1 jajce
  • 1 strok ฤesna
  • 50 g riลพa
  • 150 g slanine
  • poper
  • sol
  • 2 ลพlici olja ali masti

Za preลพganje

  • 2 ลพlici olja ali masti
  • 1 manjลกa ฤebula
  • 1 ลพlica moke
  • 1 ลพlica rdeฤe mlete paprike
  • 3 ลพlice paradiลพnikove mezge

Postopek

1Zeljnato glavo razlistimo in odstranimo listom glavni sredinski trdi del, da jih bomo laลพje zvijali. Liste poparimo z vrelo vodo in odcedimo.

2Slanino nareลพemo na majhne kocke. Sesekljano ฤebulo prepraลพimo na dveh ลพlicah maลกฤobe, dodamo mleto meso, riลพ, strt ฤesen, posolimo, popramo in vse dobro premeลกamo. Ko se nadev malo ohladi, dodamo ลกe 1 jajce.

3Na vsak list zelja damo eno ลพlico nadeva in ga zvijemo v sarmo. V posodo, kjer se bo kuhala sarma, damo na dno plast narezanega zelja, nato plast slanine in ฤez zvite sarme. Na sarme damo plast zelja in slanine in nadaljujemo, dokler ne uporabimo vsega. Na vrhu naj bo narezano zelje.

4Sarme zalijemo z vroฤo vodo, da so pokrite in jih pokrite kuhamo pribliลพno 1 uro.

5Priprava preลพganja: Na maลกฤobi prepraลพimo sesekljano ฤebulo, dodamo moko, malo prepraลพimo, nato dodamo rdeฤo papriko in paradiลพnikovo mezgo in vse skupaj ลกe malo premeลกamo. V preลพganje vlijemo kozarec mrzle vode in ko ponovno zavre, vlijemo v sarme. Sarme kuhamo ลกe 15 minut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite