Kisla sarma je dejansko ลพe legendarna jed; nekateri zanjo pravijo, da predstavlja najboljลกo simbiozo mesa in zelenjave. Drugi jim pritrjujejo. Pripravimo jo iz kislega zelja, odliฤne, zdrave kapusnice, ki jo fermentiramo v soljeni vodi, kar pomeni, da se med fermentacijo bakterije, ki so naravno prisotne v zelju, hranijo s sladkorji v zelju in med postopkom proizvajajo kislino, kar daje sarmi njen znaฤilen okus.
Sestavine za kislo sarmo
- srednje velika glava kislega zelje
- 600 g mletega meลกanega mesa
- 1 ฤebula
- 1 jajce
- 1 strok ฤesna
- 50 g riลพa
- 150 g slanine
- poper
- sol
- 2 ลพlici olja ali masti
Za preลพganje
- 2 ลพlici olja ali masti
- 1 manjลกa ฤebula
- 1 ลพlica moke
- 1 ลพlica rdeฤe mlete paprike
- 3 ลพlice paradiลพnikove mezge
Postopek
1Zeljnato glavo razlistimo in odstranimo listom glavni sredinski trdi del, da jih bomo laลพje zvijali. Liste poparimo z vrelo vodo in odcedimo.
2Slanino nareลพemo na majhne kocke. Sesekljano ฤebulo prepraลพimo na dveh ลพlicah maลกฤobe, dodamo mleto meso, riลพ, strt ฤesen, posolimo, popramo in vse dobro premeลกamo. Ko se nadev malo ohladi, dodamo ลกe 1 jajce.
3Na vsak list zelja damo eno ลพlico nadeva in ga zvijemo v sarmo. V posodo, kjer se bo kuhala sarma, damo na dno plast narezanega zelja, nato plast slanine in ฤez zvite sarme. Na sarme damo plast zelja in slanine in nadaljujemo, dokler ne uporabimo vsega. Na vrhu naj bo narezano zelje.
4Sarme zalijemo z vroฤo vodo, da so pokrite in jih pokrite kuhamo pribliลพno 1 uro.
5Priprava preลพganja: Na maลกฤobi prepraลพimo sesekljano ฤebulo, dodamo moko, malo prepraลพimo, nato dodamo rdeฤo papriko in paradiลพnikovo mezgo in vse skupaj ลกe malo premeลกamo. V preลพganje vlijemo kozarec mrzle vode in ko ponovno zavre, vlijemo v sarme. Sarme kuhamo ลกe 15 minut.