S kombinacijo svežih sestavin in obilico okusa bo ta gratinirana cvetača s panceto hitro postala vaša priljubljena izbira za okusno kosilo ali večerjo.
Ta kremasta in izvrstna jed združuje nežen okus cvetače s slastno hrustljavo panceto ter aromatičnim sirom, ki se topi v ustih.
Sestavine za gratinirano cvetačo s panceto
- 1 večja glava cvetače, razdeljena na poljubno velike cvetove
- 150 g pancete, narezane na majhne koščke
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 500 ml mleka
- 100 g naribanega sira (na primer edamec)
- 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
- sol in sveže mlet črni poper po okusu
- 2 žlici drobtin za posip
Postopek
1Najprej pripravimo cvetačo tako, da jo operemo pod tekočo vodo in razdelimo na manjše cvetove. Cvetačo kuhamo v velikem loncu z osoljeno vodo približno 5 minut, dokler se nekoliko ne zmehča. Nato jo odcedimo in pustimo na strani.
2V veliki ponvi segrejemo maslo in dodamo narezano panceto. Pražimo, dokler panceta ni hrustljavo zapečena. Ko je panceta pripravljena, poberemo koščke iz ponve.
3Sedaj naredimo bešamel omako. Na zmernem ognju v isto ponev z maslom počasi presejemo moko. Mešamo in kuhamo nekaj minut, da se izniči surov okus moke.
4Postopoma dolivamo mleko, pri tem pa nenehno mešamo, da preprečimo nastanek grudic. Kuhajmo, dokler se omaka ne zgosti in postane gladka. Dodamo muškatni orešček, sol in sveže mlet črni poper po okusu.
5Ko je omaka pripravljena, vrnemo hrustljavo panceto in polovico naribanega sira. Mešamo, dokler se sir ne stopi in omaka postane kremasta.
6Vmešamo kuhano cvetačo v omako, da se dobro prepoji z okusom. Preverimo okus in dodamo sol in poper po potrebi.
7Vzemimo velik pekač in prelijemo cvetačo in omako vanj. Enakomerno razporedimo po površini.
8Po vrhu posujemo preostali naribani sir in drobtine za posip, da bo jed lepo zapečena in hrustljava.
9Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C približno 20-25 minut ali dokler ne postane zlato rjave barve in lepo zapečeno. Vzamemo jo iz pečice in pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladi in strdi.
Postrežemo kot prilogo ali kot samostojno jed. Uživajte v okusih!