Recept za govedino Stoganov legenda pripisuje 19. stoletju in francoskim kuharjem, ki so delali za vplivno staro rusko druลพino Stroganoff. Od takrat se ta govedina pripravlja na veliko naฤinov, eden od njih je tudi ta, s pehtranom.
Sestavine za govedino Stroganov s pehtranom
- 700 g govejega fileja
- 1/2 kg ลกampinjonov
- 3 ลกalotke
- 2 ลพliฤki sesekljanega sveลพega pehtrana
- 250 ml kisle smetane
- ลกฤepec muลกkatnega oreลกka
- 50 g masla
- sol in poper po okusu
Postopek
1Goveji file nareลพemo na tanke trakove. To bomo laลพje naredili tako, da meso damo za pol ure v zmrzovalnik.
2V veliki ponvi segrejemo 30 g masla in na visoki temperaturi (ne sme biti previsoka, da se nam maslo ne bo zaลพgalo) popraลพimo na trakove narezano meso.
3Peฤemo ga v enem sloju, v ponvi ne sme biti gneฤa, zato moramo to narediti v veฤ rundah. Popeฤemo ga res na hitro, na vsaki strani najveฤ 30 sekund.
4Med peฤenjem govedino posolimo in popopramo. Peฤeno shranimo na toplem.
5V isti ponvi razpustimo preostalo maslo in na njem pocvremo nasekljano ลกalotko. ล alotko cvremo nekaj minut, da se malo zmehฤa, in z leseno kuhalnico podrgnemo po dnu ponve, da odlepimo karamelizirane delce.
6V ponev dodamo ลกe oฤiลกฤene in na listiฤe narezane ลกampinjone. Ob stalnem meลกanju jih duลกimo ลกe pribliลพno 5 minut. Vmes jih potresemo z muลกkatnim oreลกkom in pehtranom.
7V ponev dodamo ลกe kislo smetano, ki jo dobro vmeลกamo v omako. Primeลกamo ลกe govedino skupaj s tekoฤino, ki se je nabrala v posodi. Po potrebi omako dosolimo in popopramo.
8Pustimo ลกe minuto in takoj postreลพemo s priljubljeno prilogo, rezanci, pire krompirjem ali riลพem. Okrasimo lahko s sveลพe nasekljanim peterลกiljem ali timijanom.