Ta izjemna mesna jed, po imenu gorenjska prata, ne sme manjkati na mizi za praznike.
Sestavine za gorenjsko prato
- 600 g suhe prekajene vratovine
- 1000 g starega kruha
- 1 velika ฤebula
- 7 jajc
- ลกopek peterลกilja
- sol
- poper
- olje
Postopek
1Prekajeno vratovino operemo, poloลพimo v lonec in zalijemo s toliko hladne vode, da je meso popolnoma prekrito. Pristavimo, zavremo, potem pa meso na srednji temperaturi na pol skuhamo. Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo, ker tako ostane soฤno.
2Kruh zreลพemo na kocke, ki jih stresemo v skledo in prelijemo s toliko tekoฤine, v kateri smo kuhali vratovino, da se kruh dobro navlaลพi, ne sme pa biti premoker.
3ฤebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi na segretem olju zlato rumeno prepraลพimo. Ohlajeno meso zreลพemo na kockice. V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in popopramo ter razลพvrakljamo. Primeลกamo jih namoฤenemu kruhu, potem pa v zmes na rahlo vmeลกamo ลกe na kocke narezano meso, nasekljan peterลกilj in popraลพeno ฤebulo.
4Peฤico segrejemo na 160ยฐC. Pravokoten pekaฤ dobro namastimo z oljem, potem pa ga napolnimo s pripravljeno zmesjo. Prato peฤemo v ogreti peฤici 40 minut do zlato rumene barve.
5Peฤeno malo ohladimo, potem pa jo zvrnemo iz pekaฤa, nareลพemo na kose in postreลพemo.