Gorenjska prata

Znam svetuje

Ta izjemna mesna jed, po imenu gorenjska prata, ne sme manjkati na mizi za praznike.

Sestavine za gorenjsko prato

  • 600 g suhe prekajene vratovine
  • 1000 g starega kruha
  • 1 velika ฤebula
  • 7 jajc
  • ลกopek peterลกilja
  • sol
  • poper
  • olje

Postopek

1Prekajeno vratovino operemo, poloลพimo v lonec in zalijemo s toliko hladne vode, da je meso popolnoma prekrito. Pristavimo, zavremo, potem pa meso na srednji temperaturi na pol skuhamo. Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo, ker tako ostane soฤno.

2Kruh zreลพemo na kocke, ki jih stresemo v skledo in prelijemo s toliko tekoฤine, v kateri smo kuhali vratovino, da se kruh dobro navlaลพi, ne sme pa biti premoker.

3ฤŒebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi na segretem olju zlato rumeno prepraลพimo. Ohlajeno meso zreลพemo na kockice. V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in popopramo ter razลพvrakljamo. Primeลกamo jih namoฤenemu kruhu, potem pa v zmes na rahlo vmeลกamo ลกe na kocke narezano meso, nasekljan peterลกilj in popraลพeno ฤebulo.

4Peฤico segrejemo na 160ยฐC. Pravokoten pekaฤ dobro namastimo z oljem, potem pa ga napolnimo s pripravljeno zmesjo. Prato peฤemo v ogreti peฤici 40 minut do zlato rumene barve.

5Peฤeno malo ohladimo, potem pa jo zvrnemo iz pekaฤa, nareลพemo na kose in postreลพemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite