Ta izjemna mesna jed, po imenu gorenjska prata, ne sme manjkati na mizi za praznike.
Sestavine za gorenjsko prato
- 600 g suhe prekajene vratovine
- 1000 g starega kruha
- 1 velika čebula
- 7 jajc
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- olje
Postopek
1Prekajeno vratovino operemo, položimo v lonec in zalijemo s toliko hladne vode, da je meso popolnoma prekrito. Pristavimo, zavremo, potem pa meso na srednji temperaturi na pol skuhamo. Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo, ker tako ostane sočno.
2Kruh zrežemo na kocke, ki jih stresemo v skledo in prelijemo s toliko tekočine, v kateri smo kuhali vratovino, da se kruh dobro navlaži, ne sme pa biti premoker.
3Čebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi na segretem olju zlato rumeno prepražimo. Ohlajeno meso zrežemo na kockice. V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in popopramo ter razžvrakljamo. Primešamo jih namočenemu kruhu, potem pa v zmes na rahlo vmešamo še na kocke narezano meso, nasekljan peteršilj in popraženo čebulo.
4Pečico segrejemo na 160°C. Pravokoten pekač dobro namastimo z oljem, potem pa ga napolnimo s pripravljeno zmesjo. Prato pečemo v ogreti pečici 40 minut do zlato rumene barve.
5Pečeno malo ohladimo, potem pa jo zvrnemo iz pekača, narežemo na kose in postrežemo.