Francoski lonec z mesom in zelenjavo je v svet kulinarike prinesla Francija, znana po svoji bogati kulturni zapuลกฤini, ki se izraลพa tudi skozi njeno raznoliko in okusno kuhinjo. Ena od klasik, ki se je iz Francije razลกirila po vsem svetu, so enolonฤnice. Francoske enolonฤnice so odraz prefinjenosti, tradicije in vrhunskega okusa, ki jih lahko najdemo v ลกtevilnih razliฤicah.
Francoske enolonฤnice so pogosto pripravljene v velikih loncih, ki jih postavijo na mizo, da si vsak gost naloลพi svojo porcijo. To odraลพa francosko tradicijo druลพenja ob hrani in uลพivanja v skupnih trenutkih.
Znane po svoji bogati in gosti teksturi ter zapletenem okusu. Pogosto se pripravljajo s sveลพimi zeliลกฤi, zaฤimbami ter kakovostnimi sestavinami, kar ustvarja harmonijo okusov. Pri pripravi francoskih enolonฤnic se pogosto uporablja veฤ korakov in tehnik, da se doseลพe ลพeleni okus in tekstura. To lahko vkljuฤuje poฤasno kuhanje, karamelizacijo, redukcijo juลกne osnove in podobno.
Vsaka regija v Franciji ima svoje znaฤilne enolonฤnice, ki odraลพajo lokalne sestavine, kulture in okuse.
Med znanimi francoskimi enolonฤnicami so:
- Bouillabaisse: ribja enolonฤnica, ki izvira iz Marseilla. Pripravljena je iz razliฤnih vrst morske ribe in morskih sadeลพev ter zaฤinjena s ฤesnom, ฤebulo, paradiลพnikom in zaฤimbami.
- Pot-au-Feu: tradicionalna enolonฤnica iz kuhanega mesa (obiฤajno govedine), zelenjave (korenje, por, zelena), juลกne osnove in zaฤimb. Na koncu se obiฤajno postreลพe s hrenom in gorฤico.
- Cassoulet: moฤna enolonฤnica iz juลพnega dela Francije, narejena s fiลพolom, klobasami, svinjino, perutnino ali jagnjetino ter obogatena z zaฤimbami.
- Lobster Bisque: bogata juha iz morskih sadeลพev, ki vkljuฤuje tudi paradiลพnik, korenje, ฤebulo in druge sestavine. Juha se pogosto zmelje v gladko teksturo.
- French Onion Soup: enolonฤnica iz karamelizirane ฤebule, juลกne osnove, belega vina in zeliลกฤ. Obiฤajno je prekrita s krhlji kruha in stopljenim sirom.
- Pissaladiรจre: provansalska enolonฤnica, podobna piti, narejena iz tankega testa, prekritega s karamelizirano ฤebulo, olivami, sardelami in zeliลกฤi.
- Baeckeoffe: enolonฤnica, znaฤilna za regijo Alsace in pripravljena iz mesa (obiฤajno svinjine, govedine in jagnjetine), krompirja in zelenjave ter namoฤena v belo vino.
- Cocido: enolonฤnica iz regije Languedoc, ki vsebuje govedino, krompir, zelenjavo in zaฤimbe.
Sestavine za francoski lonec z mesom in zelenjavo
- 1 kg govejega kosa brez kosti (dobro marmoriran), narezan na 1ยฝ-palฤne kose
- 2 ลพliฤki soli
- 1 ฤajna ลพliฤka sveลพe mletega ฤrnega popra
- 3-4 ลพlice oljฤnega olja
- 2 srednji rumeni ฤebuli, narezani
- 5 strokov ฤesna, olupljenih in strtih
- 2 ลพlici balzamiฤnega kisa
- 2 ลพlici paradiลพnikove paste
- 2 ลพlici moke
- 4 dl suhega rdeฤega vina
- 1 l goveje juhe
- 1 lovorjev list
- 1/2 ฤajne ลพliฤke posuลกenega timijana
- 4 velike korenฤke, olupljene in narezane
- 0,5 kg olupljenega in narezanega krompirja
- sveลพ sesekljan peterลกilj, za serviranje (neobvezno)
Postopek
1Peฤico segrejemo na 160 stopinj Celzija in postavimo reลกetko na spodnji poloลพaj.
2Goveje meso osuลกimo, nareลพemo na kocke in zaฤinimo s soljo in poprom. V loncu s pokrovom, ki je primeren za peฤico, segrejemo 1 ลพlico oljฤnega olja in na srednje moฤnem ognju popraลพimo meso z vseh strani. Meso praลพimo v 3 sklopih, obraฤamo s kleลกฤami, pribliลพno 5 minut na sklop; vsakiฤ dodamo eno ลพlico olja.
3ฤe ลพelimo meso pravilno zapeฤi, ne natlaฤimo ponve saj bo meso spustilo vodo in se bo bolj kuhalo kot peklo. Pustimo, da meso naredi lepo rjavo skorjico, preden ga obrnemo s kleลกฤami. Meso prestavimo na velik kroลพnik in ga postavite na stran.
4Dodamo, ฤe je potrebno ลกe malo oljฤnega olja, ฤebulo, ฤesen in balzamiฤni kis, duลกimo 5 minut, z leseno kuhalnico dobro postrgamo po dnu lonca, da odlepimo morebitne rjave koลกฤke z dna lonca, to bo dodalo naลกi enolonฤnici okus.
5Dodamo paradiลพnikovo pasto in kuhamo ลกe minuto. Goveje meso s sokom, ki ga je spustilo dodamo nazaj v ponev in potresemo z moko. Meลกamo minutko, da se moka enakomerno porazdeli. Dolijemo vino, govejo juho, vodo, lovorjev list, in timijan. Pustimo da zavre, nato lonec pokrijemo in prestavimo v ogreto peฤico. Duลกimo 2 uri.
6Po dveh urah vzamemo lonec iz peฤice in dodamo korenje in krompir. Pokrijemo in postavimo nazaj v peฤico ลกe za pribliลพno eno uro oziroma dokler ni zelenjava kuhana, juha zgoลกฤena in meso mehko.
7Francoski lonec je sedaj pripravljen. Odstranimo lovorjev list, potresemo s sveลพim peterลกiljem in serviramo v globokih kroลพnikih. Po ลพelji lahko postreลพemo s sveลพim kruhom, da pomakamo vso okusno omako.
Nasvet
Ta enolonฤnica bo ลกe boljลกa, ฤe jo pripravimo vsaj ย dan prej.ย ฤe nimamo peฤice ali pokritega lonca, primernega za peฤico, lahko enolonฤnico skuhamo na ลกtedilniku.ย ฤas bo enak in kuhati ga je treba na nizki temperaturi.