Francoski lonec z mesom in zelenjavo

Znam svetuje

Francoski lonec z mesom in zelenjavo je v svet kulinarike prinesla Francija, znana po svoji bogati kulturni zapuลกฤini, ki se izraลพa tudi skozi njeno raznoliko in okusno kuhinjo. Ena od klasik, ki se je iz Francije razลกirila po vsem svetu, so enolonฤnice. Francoske enolonฤnice so odraz prefinjenosti, tradicije in vrhunskega okusa, ki jih lahko najdemo v ลกtevilnih razliฤicah.

Francoske enolonฤnice so pogosto pripravljene v velikih loncih, ki jih postavijo na mizo, da si vsak gost naloลพi svojo porcijo. To odraลพa francosko tradicijo druลพenja ob hrani in uลพivanja v skupnih trenutkih.

Znane po svoji bogati in gosti teksturi ter zapletenem okusu. Pogosto se pripravljajo s sveลพimi zeliลกฤi, zaฤimbami ter kakovostnimi sestavinami, kar ustvarja harmonijo okusov. Pri pripravi francoskih enolonฤnic se pogosto uporablja veฤ korakov in tehnik, da se doseลพe ลพeleni okus in tekstura. To lahko vkljuฤuje poฤasno kuhanje, karamelizacijo, redukcijo juลกne osnove in podobno.

Vsaka regija v Franciji ima svoje znaฤilne enolonฤnice, ki odraลพajo lokalne sestavine, kulture in okuse.

Med znanimi francoskimi enolonฤnicami so:

  1. Bouillabaisse: ribja enolonฤnica, ki izvira iz Marseilla. Pripravljena je iz razliฤnih vrst morske ribe in morskih sadeลพev ter zaฤinjena s ฤesnom, ฤebulo, paradiลพnikom in zaฤimbami.
  2. Pot-au-Feu: tradicionalna enolonฤnica iz kuhanega mesa (obiฤajno govedine), zelenjave (korenje, por, zelena), juลกne osnove in zaฤimb. Na koncu se obiฤajno postreลพe s hrenom in gorฤico.
  3. Cassoulet: moฤna enolonฤnica iz juลพnega dela Francije, narejena s fiลพolom, klobasami, svinjino, perutnino ali jagnjetino ter obogatena z zaฤimbami.
  4. Lobster Bisque: bogata juha iz morskih sadeลพev, ki vkljuฤuje tudi paradiลพnik, korenje, ฤebulo in druge sestavine. Juha se pogosto zmelje v gladko teksturo.
  5. French Onion Soup: enolonฤnica iz karamelizirane ฤebule, juลกne osnove, belega vina in zeliลกฤ. Obiฤajno je prekrita s krhlji kruha in stopljenim sirom.
  6. Pissaladiรจre: provansalska enolonฤnica, podobna piti, narejena iz tankega testa, prekritega s karamelizirano ฤebulo, olivami, sardelami in zeliลกฤi.
  7. Baeckeoffe: enolonฤnica, znaฤilna za regijo Alsace in pripravljena iz mesa (obiฤajno svinjine, govedine in jagnjetine), krompirja in zelenjave ter namoฤena v belo vino.
  8. Cocido: enolonฤnica iz regije Languedoc, ki vsebuje govedino, krompir, zelenjavo in zaฤimbe.

Sestavine za francoski lonec z mesom in zelenjavo

  • 1 kg govejega kosa brez kosti (dobro marmoriran), narezan na 1ยฝ-palฤne kose
  • 2 ลพliฤki soli
  • 1 ฤajna ลพliฤka sveลพe mletega ฤrnega popra
  • 3-4 ลพlice oljฤnega olja
  • 2 srednji rumeni ฤebuli, narezani
  • 5 strokov ฤesna, olupljenih in strtih
  • 2 ลพlici balzamiฤnega kisa
  • 2 ลพlici paradiลพnikove paste
  • 2 ลพlici moke
  • 4 dl suhega rdeฤega vina
  • 1 l goveje juhe
  • 1 lovorjev list
  • 1/2 ฤajne ลพliฤke posuลกenega timijana
  • 4 velike korenฤke, olupljene in narezane
  • 0,5 kg olupljenega in narezanega krompirja
  • sveลพ sesekljan peterลกilj, za serviranje (neobvezno)

Postopek

1Peฤico segrejemo na 160 stopinj Celzija in postavimo reลกetko na spodnji poloลพaj.

2Goveje meso osuลกimo, nareลพemo na kocke in zaฤinimo s soljo in poprom. V loncu s pokrovom, ki je primeren za peฤico, segrejemo 1 ลพlico oljฤnega olja in na srednje moฤnem ognju popraลพimo meso z vseh strani. Meso praลพimo v 3 sklopih, obraฤamo s kleลกฤami, pribliลพno 5 minut na sklop; vsakiฤ dodamo eno ลพlico olja. 

3ฤŒe ลพelimo meso pravilno zapeฤi, ne natlaฤimo ponve saj bo meso spustilo vodo in se bo bolj kuhalo kot peklo. Pustimo, da meso naredi lepo rjavo skorjico, preden ga obrnemo s kleลกฤami. Meso prestavimo na velik kroลพnik in ga postavite na stran.

4Dodamo, ฤe je potrebno ลกe malo oljฤnega olja,  ฤebulo, ฤesen in balzamiฤni kis, duลกimo 5 minut, z leseno kuhalnico dobro postrgamo po dnu lonca, da odlepimo morebitne rjave koลกฤke z dna lonca, to bo dodalo naลกi enolonฤnici okus.

5Dodamo paradiลพnikovo pasto in kuhamo ลกe minuto. Goveje meso s sokom, ki ga je spustilo dodamo nazaj v ponev in potresemo z moko. Meลกamo minutko, da se moka enakomerno porazdeli. Dolijemo vino, govejo juho, vodo, lovorjev list, in timijan. Pustimo da zavre, nato lonec pokrijemo in  prestavimo v ogreto peฤico. Duลกimo 2 uri.

6Po dveh urah vzamemo lonec iz peฤice in dodamo korenje in krompir. Pokrijemo in postavimo nazaj v peฤico ลกe za pribliลพno eno uro oziroma dokler ni zelenjava kuhana, juha zgoลกฤena in meso mehko. 

7Francoski lonec je sedaj pripravljen. Odstranimo lovorjev list, potresemo s sveลพim peterลกiljem in serviramo v globokih kroลพnikih. Po ลพelji lahko postreลพemo s sveลพim kruhom, da pomakamo vso okusno omako.

Nasvet

Ta enolonฤnica bo ลกe boljลกa, ฤe jo pripravimo vsaj ย dan prej.ย  ฤŒe nimamo peฤice ali pokritega lonca, primernega za peฤico, lahko enolonฤnico skuhamo na ลกtedilniku.ย ฤŒas bo enak in kuhati ga je treba na nizki temperaturi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite