Čufti v paradižnikovi omaki

Znam svetuje

Čufti v paradižnikovi omaki so za vse ljubitelje okusne in preproste hrane zagotovo ena najboljših izbir. Sočni in mehki mesni cmoki se topijo v ustih in so obogateni s slastno paradižnikovo omako. Ta klasika slovenske kuhinje je enostavna za pripravo.

Čufti v paradižnikovi omaki in njihov okus

Recept za čufte v paradižnikovi omaki ponuja okusno kombinacijo sočnih govejih čuftov in aromatične paradižnikove omake. Čufti, začinjeni z majaronom, česnom in svežim peteršiljem, se združijo v harmonično mesno mešanico, ki je hkrati nežna in polnega okusa. Paradižnikova omaka, obogatena s čebulo in suhim žajbljem, dodaja rahlo kislost in sladkost, kar dopolni mesno osnovo s svežino in bogatostjo. Skupaj tvorijo slastno in srčno jed, ki bo zadovoljila vaše brbončice.

Čufte v paradižnikovi omaki lahko uporabite na več načinov:

  1. Kot glavna jed:
    • Postrezite čufte v paradižnikovi omaki kot glavno jed ob boku priloge, kot so krompirjev pire, riž, testenine ali sveža solata.
  2. Z dodatki:
    • Dodajte čufte v paradižnikovi omaki v sendvič, tortiljo ali taco za okusno in nasitno jed.
  3. S svežo zelenjavo:
    • Postrezite čufte v paradižnikovi omaki z obloženo ali pečeno zelenjavo za ravnovesje okusov in tekstur.
  4. Z domačim kruhom:
    • Postrezite čufte v paradižnikovi omaki z domačim kruhom ali bageto za preprost in srčen obrok.
  5. Kot nadev za polnjene paprike ali bučke:
    • Uporabite čufte v paradižnikovi omaki kot nadev za polnjene paprike, bučke ali druge zelenjavne jedi.
  6. Z dodatno omako in sirom:
    • Dodajte dodatno omako, kot je bešamel ali sirova omaka, in potresite s sirom po vrhu čuftov v paradižnikovi omaki.
  7. Na pikniku ali zabavi:
    • Ponudite čufte v paradižnikovi omaki kot prigrizek – naredite manjše kroglice in jih servirajte z zobotrebci.

Prehranska vrednost čuft v paradižnikovi omaki

Vrednost celotnega recepta:

  • Energijska vrednost: približno 1200-1400 kcal
  • Beljakovine: približno 70-80 g
  • Ogljikovi hidrati: približno 80-90 g
    • Sladkorji: približno 15-20 g
  • Maščobe: približno 60-70 g
    • Nasičene maščobe: približno 20-30 g
    • Mononenasičene maščobe: približno 25-30 g
    • Polinenasičene maščobe: približno 5-8 g
  • Vlaknine: približno 10-15 g
  • Sol: približno 1000-1200 mg

Recept za čufte v paradižnikovi omaki je hranljiva jed z visoko vsebnostjo beljakovin iz govejega mesa in zelenjave, obogatena z vlakninami iz riža ter vitaminsko bogato paradižnikovo omako. Ta okusna jed združuje harmonijo mesnih okusov s svežino paradižnika.

Sestavine za čufte v paradižnikovi omaki

Čufti

  • 500 g sočne mlete govedine
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 drobna čebula
  • 60 g riža
  • 2 stroka česna
  • 1 jajce
  • 1 žlička majarona
  • nekaj vejic svežega peteršilja
  • sol
  • mleti poper

Paradižnikova omaka

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 drobna čebula
  • 500 g pasiranega paradižnika
  • 2 ščepca suhega žajblja
  • 3 dl čiste goveje juhe
  • sol
  • mleti poper

Postopek

1Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in sesekljamo. V ponvi razpustimo olje in na njem prepražimo polovico sesekljane čebule, da zarumeni. Čebula omogoči, da čufti pridobijo sladkobo. Dodamo riž in ga na hitro popražimo, da postekleni. Dodamo sesekljan česen, vse skupaj med nenehnim mešanjem pražimo še eno minuto, potem pa odstavimo.

2Mleto meso stresemo v večjo skledo. Dodamo mu prepražene sestavine, razžvrkljano jajce, sesekljan peteršilj, majaron, sol in poper. Zmes dobro pregnetemo in z vlažnimi rokami oblikujemo v kroglice, ki bodo postali vrhunski čufti.

3V širši posodi segrejemo oljčno olje, nanj stresemo preostalo čebulo in jo prepražimo do zlatorumene barve. Prilijemo paradižnik in dodamo žajbelj. Omako zavremo in jo kuhamo pet minut. Paradižnikovi omaki prilijemo čisto govejo juho, omako začinimo s soljo in poprom ter ponovno zavremo.

4Medtem kroglice z vseh strani na hitro popečemo na olju. Kroglice zložimo v omako in jih s kuhalnico nežno premešamo, da se lepo potopijo vanjo. Jed pokrito kuhamo na zmernem ognju še 30 minut, da se omaka zgosti.

5Ponudimo s krompirjevim pirejem, kuhanimi testeninami ali kruhom. Čufti v paradižnikovi omaki so pripravljeni, da v njih uživa vsa družina.

Če te zanima …

… kako izboljšati ta recept:

Zelišča in začimbe: Dodajte več svežih zelišč, kot so origano, bazilika, rožmarin ali timijan, za intenzivnejši okus.

Zelenjava: Dodajte več zelenjave, kot so paprika, korenje, bučke ali špinača, za večjo pestrost in hranilno vrednost.

Sir: V čufte dodajte nariban parmezan ali drugo vrsto sira po vašem okusu, kar bo jedi dodalo bogatejši okus.

Omaka: Dodajte malo paradižnikove mezge ali svežih paradižnikov za bolj intenziven okus paradižnika v omaki.

Pekoča nota: Dodajte nekaj čilija ali pekoče paprike za tiste, ki uživajo pikantne jedi.

Aromatične sestavine: Dodajte nasekljan ingver ali limetin sok za osvežitev okusa in vonja jedi.

Različne vrste mesa: Poskusite mešati različne vrste mletega mesa, na primer goveje in piščančje meso, za raznolik okus.

Čičerika ali leča: Dodajte kuhano čičeriko ali lečo za več beljakovin in teksturno pestrost v čuftah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite