Za nekatere najboljša jed so ti bogati špageti z mesnimi kroglicami, ki jih pripravimo z belim kruhom, paradižnikom, mletim mesom in polno začimbami. Slastne kroglice so najboljše, če so majhne, saj se tako tudi najlepše skuhajo.
Sestavine za bogate špagete z mesnimi kroglicami
- 2 rezini belega kruha, brez skorje
- 2 jedilni žlici oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 400 g sesekljanega paradižnika
- 8 listov bazilike
- 2 jedilni žlici paradižnikove mezge
- 1 čajna žlička sladkorja
- sol
- poper
- 450 g mletega mesa
- 2 jajci
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 žlica sesekljane sveže bazilike
- 350 g špagetov
- sveže nastrgan parmezan
Postopek
1V plitvo posodo položimo sredice kruha in prilijemo toliko vode, da je kruh prekrit. Namakamo ga 5 minut, zatem vodo odlijemo in stisnemo kruh.
2V ponvi segrejemo olje in na srednjem ognju pražimo sesekljano čebulo 5 minut, dodamo še polovico drobno sesekljanega česna. Občasno premešamo. Dodamo paradižnik s sokom, liste bazilike, paradižnikovo mezgo in sladkor. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom. Zavremo in na manjšem ognju med občasnim mešanjem kuhamo 20 minut, da se omaka zgosti.
3V veliki skledi z rokami zmešamo kruh, mleto meso, jajca, preostanek začimb, česen in 1/2 žličke soli. Iz mletega mesa oblikujemo kroglice in jih položimo v paradižnikovo omako. Pokrijemo in kuhamo še 30 minut.
4Medtem skuhamo špagete v rahlo osoljeni vodi, da ostanejo al dente. Dobro jih odcedimo.
5Špagete damo v skledo, čeznje položimo mesne kroglice in omako. Potresemo s parmezanom in ponudimo.