Testo za lazanjo

Znam svetuje

Lazanja je ena najbolj priljubljenih jedi na svetu. Pripravljena je s plastmi testa, mesa in sira, ki so nato peฤeni v peฤici. Glavna sestavina pri pripravi lazanje je testo za lazanjo. ฤŒeprav lahko kupite ลพe pripravljeno testo za lazanjo v trgovini, pa je domaฤe testo veliko bolj okusno in sveลพe.

V tem receptu vam bomo opisali, kako enostavno je pripraviti testo za lazanjo kar doma. Sledite korakom in uลพivajte v okusni, sveลพi in doma pripravljeni lazanji.

Sestavine za testo za lazanjo

  • 250 g mehke moke
  • 2 jajci
  • ลกฤepec soli
  • 1 ลพlica olja
  • 1 ลพlica hladne vode

Postopek

1Vse sestavine zmeลกamo, nato pa 15 min dobro gnetemo.

2Testo naj poฤiva vsaj pol ure.

3Zvaljamo ga in nareลพemo na toliko delov, koliko plasti ลพelimo imeti.

Nasvet

Testo je primerno tudi za rezance, krpice, torteline in raviole. V kolikor pri lazanji uporabljamo beลกamel, testa predhodno ni potrebno kuhati.

Ali ste vedeli?

Izvor: Lazanja izvira iz Italije, natanฤneje iz regije Emilia-Romagna. Prvi pisni zapisi o lazanji segajo v srednji vek.

Pomen imena: Beseda “lazanja” izvira iz grลกke besede “laganon,” ki se nanaลกa na ravno testo ali ploลกฤe, iz katerih je narejena jed.

Razliฤne vrste lazanj: Obstajajo razliฤne vrste lazanj, vkljuฤno z bolonjsko lazanjo (Lasaรฑa alla Bolognese), ki vsebuje mesno omako, in vegetarijansko lazanjo s plastmi zelenjave in sira.

Plasti testa: Lazanje je sestavljena iz plasti tankih testenin, imenovanih lasagne ali lazanje. Testo se tradicionalno pari ali kuha, preden se uporabi v jedi.

Omaka beลกamel: Poleg plasti testa in mesa je klasiฤna lazanja znana tudi po plasti beลกamela, kremaste omake na osnovi mleka, moke in masla.

Uporaba paradiลพnikove omake: Mnoge razliฤice lazanje vkljuฤujejo paradiลพnikovo omako, ki daje jedem sveลพino in soฤnost. Ta omaka je pogosto pripravljena s paradiลพniki, ฤebulo, ฤesnom in zaฤimbami.

Sir: Sir je kljuฤna sestavina lazanje. Obiฤajno se uporabljajo siri, kot so mocarela, parmezan, in ricotta, ki dodajo bogat okus in teksturo.

Vegetarijanske razliฤice: Lazanja je priljubljena tudi v vegetarijanskih razliฤicah, kjer se meso nadomesti z razliฤnimi zelenjavnimi sloji, kot so ลกpinaฤa, buฤke ali gobe.

Priljubljena po svetu: Lazanja ni le italijanska specialiteta, temveฤ je pridobila tudi priljubljenost po vsem svetu. Vsaka kultura ima svoje razliฤice te jedi.

Enostaven za pripravo vnaprej: Lazanja je odliฤna jed za pripravo vnaprej. Lahko jo sestavite vnaprej in shranite v hladilniku ali zamrzovalniku, nato pa jo speฤete, ko ste pripravljeni.

Lazanja kot druลพinska jed: Zaradi svojih velikih porcij in preproste priprave je lazanja pogosto priljubljena jed za druลพinska sreฤanja in posebne priloลพnosti.

Lazanja je jed, ki zdruลพuje okuse in arome razliฤnih sestavin, hkrati pa predstavlja globoko zakoreninjeno kulturno dediลกฤino Italije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite