Osnovne sestavine za pripravo palačink so moka, jajce, mleko in malo soli. Vsak si pripravi palačinke po svojem okusu, mi pa jim dodamo še nekaj sestavin, da so palačinke še okusnejše.
Sestavine za maso za palačinke
- 500 ml mleka
- približno 250 g moke
- 1 jajce
- 1 vaniljev sladkor ali žlička vaniljevega ekstrakta
- 2 žlici ruma
- 1 zvrhana žlica sladkorja
- ščepec soli
- olje za peko palačink
Postopek
1Jajce razbijemo v posodo, prilijemo mleko in rum, dodamo oba sladkorja in malo soli. Z električno metlico premešamo, da se vse sestavine povežejo in začnemo počasi, med stalnim mešanjem dodajati moko, da dobimo lepo gladko testo.
2Če imamo radi debelejše palačinke, dodamo več moke in naredimo gostejšo maso, če imamo radi tanjše, pa dodamo manj moke, da bo masa redkejša.
3Testo pustimo počivati 10 minut, da se moka napije. Po desetih minutah maso premešamo in po potrebi dodamo moko ali mleko, da dobimo želeno gostoto testa.
4Ponev za palačinke segrejemo, pokapljamo z oljem in vanjo z zajemalko vlijemo maso za palačinke. S krožnim gibom maso razlijemo po celotni ponvi. Palačinko pečemo kakšno minutko, da se robovi palačinke zapečejo in odstopijo od ponve, nato jo obrnemo z lopatko. Zapečemo jo še na drugi strani in preložimo na krožnik.
5Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase. Palačinke namažemo s čokoladnim namazom ali domačo marmelado, lahko pa si pripravimo polivko iz limone in sladkorja.