Dobrodošli v svetu okusnega in domačega kruha s matičnimi drožmi! Ta recept ponuja popolno kombinacijo mehkega notranjega dela in hrustljave skorje, obogatene z aromo matičnih droži.
Z optimiziranimi sestavinami za udobje in odličen okus, boste brez težav pripravili svoj domači kruh. Sledite preprostim korakom in uživajte v svežem, dišečem kruhu, ki ga boste ponosno postregli družini in prijateljem.
Pripravite se na nepozabno doživetje peke kruha, ki bo vaš dom napolnilo s čudovitim vonjem in slastnim okusom. Pustite, da vas vodi naš preizkušen recept, ki bo vaš dom spremenil v pravo pekarno.
Sestavine za kruh z drožmi
Za nastavek
- 15 g matičnih droži
- 30 g vode
- 30 g moke
Za kruh
- 250 g vode
- 1 žlička sladkorja
- 8 g soli
- 450 g moke
Pri peki
- Papir za peko
- Ostro moka za pomokanje košarice
- Voda za poškropljenje testa med peko
Postopek
1Zjutraj, dan pred peko, zmešajte 15 g matičnih droži, 30 g vode in 30 g moke. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite stati, da se najmanj podvojijo, kar traja več ur, odvisno od temperature v hiši.
2Ko je nastavek pripravljen, v večjo skledo zlijte 250 g vode. V vodi raztopite 1 žličko sladkorja in 8 g soli, nato dodajte matične droži in premešajte. Dodajte še 450 g moke in z vlečenjem ter prepogibanjem ‘ugnetite’ testo približno 5 minut, da se sestavine dobro povežejo.
3Pokrijte skledo in pustite testo stati na sobni temperaturi 3 ure. Vsakih pol ure ga prepognite iz vseh štirih strani proti sredini.
4Po preteku treh ur zvrnite testo na rahlo pomokan pult in ga predoblikujte. Raztegnite ga v pravokotnik, nato pa vse štiri strani prepognite proti sredini. Hlebček pokrijte in pustite počivati vsaj 15 minut.
5Pripravite košarico za vzhajanje, v katero postavite kuhinjsko krpo, rahlo pomokano z ostro moko. Drugič oblikujte hlebček enako kot pri predoblikovanju, le da močneje. Položite hlebček v košarico za vzhajanje, gladka stran naj bo na dnu, in ga pokrijte s kuhinjsko krpo. Postavite v hladilnik, kjer bo testo vzhajalo čez noč.
6Naslednji dan segrejte pečico na 260 stopinj Celzija in posodo s pokrovom, v kateri boste pekli kruh. Ko je pečica segreta, čez košarico s hlebčkom položite papir za peko. Z desko za rezanje pokrijte košarico, jo obrnite in hlebček zvrnite na desko z gladko stranjo navzgor. Zarežite hlebček po želji, nato ga skupaj s papirjem prestavite v posodo. Poškropite z vodo, pokrijte s pokrovom in pecite 15 minut.
7Po 15 minutah odkrijte posodo, zmanjšajte temperaturo na 230 stopinj Celzija in kruh pecite še 20 minut.
8Če nimate posode s pokrovom, uporabite posodo z vročo vodo za prvih 15 minut peke.
9Hlebček ohladite na rešetki vsaj eno uro. Ko se ohladi, narežite na rezine in postrezite.