Kaj, če bi namesto kruha spekli to mehko in dišečo fokačo in jo ponudili ob narezkih. Tako je dobra, da jo lahko jemo kar samo, najboljša je še mlačna.
Sestavine
Testo
- 200 g krompirja
- 500 g mehke bele moke
- 300 ml mlačne vode
- 1 kocka kvasa
- 0,3 dl dobrega oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 1 ščepec sladkorja
Dodatek
- 1/2 žlice grobe morske soli
- 1 vejica rožmarina
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici vode
Postopek
1Krompir v olupku skuhamo do mehkega, ga olupimo in pretlačimo. Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo ščepec sladkorja in žličko moke, premešamo in počakamo, da se naredi kvasec.
2Na delovno površino presejemo moko, dodamo pretlačen krompir, obod posolimo in polijemo z oljčnim oljem. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec.
3Testo dobro pregnetemo, če je pretrdo, dodamo še malo mlačne vode. Velik pekač obložimo s peki papirjem, tega tanko premažemo z oljem, nanj postavimo dva hlebčka, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj 2 uri.
4V manjši skodelici zmešamo olje in vodo. Rožmarin osmukamo. V vzhajano testo s prsti naredimo več luknjic, dobro ga premažemo z mešanico vode in olja, potresemo z grobo soljo in rožmarinom in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200°C.
5Pečemo približno 17-20 minut, pri čemer bodimo pozorni, da se površina ne zažge. Če preveč porjavi, pokrijemo s peki papirjem. Pečeno vzamemo iz pečice, malo ohladimo na rešetki in postrežemo.
Nasvet
Fokači lahko dodajamo različne začimbe, tudi timijan, majaron, ali jo potresemo s koščki pancete – v vseh primerih bo odlična.