Krompirjeva fokača

Znam svetuje

Kaj, če bi namesto kruha spekli to mehko in dišečo fokačo in jo ponudili ob narezkih. Tako je dobra, da jo lahko jemo kar samo, najboljša je še mlačna.

Sestavine

Testo

  • 200 g krompirja
  • 500 g mehke bele moke
  • 300 ml mlačne vode
  • 1 kocka kvasa
  • 0,3 dl dobrega oljčnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1 ščepec sladkorja

Dodatek

  • 1/2 žlice grobe morske soli
  • 1 vejica rožmarina
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici vode

Postopek

1Krompir v olupku skuhamo do mehkega, ga olupimo in pretlačimo. Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo ščepec sladkorja in žličko moke, premešamo in počakamo, da se naredi kvasec.

2Na delovno površino presejemo moko, dodamo pretlačen krompir, obod posolimo in polijemo z oljčnim oljem. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec.

3Testo dobro pregnetemo, če je pretrdo, dodamo še malo mlačne vode. Velik pekač obložimo s peki papirjem, tega tanko premažemo z oljem, nanj postavimo dva hlebčka, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj 2 uri.

4V manjši skodelici zmešamo olje in vodo. Rožmarin osmukamo. V vzhajano testo s prsti naredimo več luknjic, dobro ga premažemo z mešanico vode in olja, potresemo z grobo soljo in rožmarinom in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200°C.

5Pečemo približno 17-20 minut, pri čemer bodimo pozorni, da se površina ne zažge. Če preveč porjavi, pokrijemo s peki papirjem. Pečeno vzamemo iz pečice, malo ohladimo na rešetki in postrežemo.

Nasvet

Fokači lahko dodajamo različne začimbe, tudi timijan, majaron, ali jo potresemo s koščki pancete – v vseh primerih bo odlična. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite