Telečja obara z žličniki je prava klasika slovenske kuhinje, ki s svojo bogato in kremasto teksturo vedno navduši. Ta tradicionalni slovenski recept združuje mehko telečje meso, svežo zelenjavo in rahle žličnike, ki se odlično prilegajo k polni in hranljivi juhi.
Sestavine za telečja obara z žličniki
- 40-50 dag telečjega mesa (narezano na koščke)
- 2-3 rdeči korenčki
- 1 čebula
- 1 žlica masti ali olja (lahko je tudi oljčno olje)
- 1 žlica moke
- sol
- poper po okusu
- šetraj (po okusu)
- svež peteršilj (za okrasitev)
- 2 jajci
- 1 žlica kisle smetane
- moka po potrebi (za žličnike)
Postopek
1Telečje meso temeljito operemo in ga narežemo na manjše koščke. V večjo kozico nalijemo vodo, dodamo meso in zavremo.
2Korenčke ostrgamo in narežemo na kolobarje. Dodamo jih v lonec k teletini. Meso in zelenjavo začinimo s soljo in šetrajem po okusu.
3Na ločeni ponvi segrejemo mast ali olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in jo prepražimo do zlato-rumene barve. Nato dodamo moko, premešamo in na hitro popražimo, da dobimo svetlo prežganje.
4Prežganje zalijemo s hladno vodo, premešamo in kuhamo, da dobimo gladko omako.
Združevanje: Ko je telečje meso kuhano in mehko, dodamo pripravljeno prežganje v lonec z mesom in zelenjavo.
5V manjši skledi stepemo jajci, dodamo žlico kisle smetane in postopoma moko, dokler ne dobimo goste, vendar mehke mase. Z majhno žličko zajemamo maso in jo z žlico polagamo v juho. Žličnike kuhamo še nekaj minut, dokler ne postanejo mehki in kuhani.
6Obaro po želji popramo in pred serviranjem potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem.
Nasveti
Telečja obara bo še bolj okusna, če jo postrežemo naslednji dan, saj se bodo okusi lepo prepojili.
Žličniki so lahko bolj puhasti, če jih pripravimo z manj moke in več kisle smetane.
Uporaba svežega peteršilja bo jedi dodala svežino in aromo.