Seveda tekne tudi v vročini ali pa še raje po njej in še naslednji dan. Poletni krompirjev golaž je hit vsakega poletja.
Sestavine
- 1/2 kg govedine, svinjine, tudi piščanca brez maščobe
- 1,5 kg krompirja
- 20 strokov česna
- 5 zrelih paradižnikov
- 2 žlici mlečnih koruznih zrn
- oljčno olje, lovor ali kumina
- košček čilija
- majaron, bazilika
- kanček vinskega kisa
Postopek
1Krompir olupimo in narežemo na kocke ter damo kuhati v hladno vodo. Voda naj sega le prst nad krompirjem, tako se bo prej skuhal.
2Dodamo koruzo in lovorjev list in naj vre, dokler se koruza deloma že ne skuha. Kar ne bo trajalo dolgo.
3Kozico segrejemo, damo oljčno olje in na manjše kose narezane kose mesa. Pražimo, dokler se lepo ne obarva in iz mesa izpari vsa tekočina. Naj ostane nežno obarvano, ne rjavkasto zapečeno.
4Dodamo česen in ostale začimbe. Popražimo, naj zadišijo in dodamo narezan paradižnik.
5Posolimo, premešamo, dodamo krompir in koruzo z vodo vred in pustimo, naj počasi vre, dokler se sestavine ne povežejo. Ko ugasnemo ogenj, lahko dodamo kanček vinskega kisa (resnično paše) in žlico oljčnega olja.