This post is also available in: 
    English (Angleščina)    
Hrvatski (Hrvaški)    
Deutsch (Nemščina)    
Italiano (Italijanski)
Kremna juha iz jajčevcev je aromatična in hranljiva zelenjavna juha, ki združuje nežnost jajčevcev, sladkobo korenja in bogastvo zelenih začimb. Rezultat je žametna, kremasta tekstura z bogatim okusom, idealna za lahek obrok ali toplo predjed v hladnejših dneh. S svojim okusom in barvo navduši tako ljubitelje zelenjavnih juh kot tudi vse, ki iščejo zdrav obrok.
Sestavine za kremno juho iz jajčevcev (za 4 osebe)
- 2 jajčevca
- 2 korenčka
- 2 krompirja
- 2 stebli zelene
- 1 velika čebula
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 3 stroki česna
- šopek svežega peteršilja
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- majaron
- timijan
- sol
- poper
- 3 žlice kakovostnega oljčnega olja
- 1 kisla smetana
Postopek
1Jajčevce olupite, narežite na manjše kocke, rahlo posolite in pustite približno 30 minut na cedilu, da spustijo grenko tekočino. Medtem nasekljajte čebulo in česen, korenček olupite in narežite na kolobarje, zeleno in peteršilj pa drobno nasekljajte.
2V večjem loncu segrejte oljčno olje in počasi prepražite nasekljano čebulo, da postekleni in razvije sladkobo. To bo juhi dalo bogatejši okus.
3Ko je čebula mehka, dodajte česen in peteršilj ter na hitro popražite, da zadiši in ustvari aromatično osnovo.
4Dodajte kocke jajčevcev in korenček ter jih pražite približno 5 minut na zmernem ognju, da se zelenjava rahlo zmehča in okrepi okus.
5Prilijte približno 1 liter vroče zelenjavne jušne osnove. Dodajte izbrane začimbe (sol, poper, muškatni orešček, timijan ali majaron). Vmešajte še na kocke narezan krompir, ki bo juhi dodal kremnost.
6Juho kuhajte približno 20 minut na srednjem ognju, dokler se zelenjava popolnoma ne zmehča in krompir začne razpadati.
7S paličnim mešalnikom zmiksajte juho do gladke kremaste teksture. Dodajte nekaj žlic kisle smetane za bolj bogat okus in jo postrezite takoj, okrašeno s svežim peteršiljem.
Nasveti za popolno kremno juho iz jajčevcev
• Jajčevce vedno solite in pustite stati vsaj 30 minut, da izločijo grenčino.
• Za bolj intenziven okus jih lahko prej spečete v pečici in nato dodate juhi.
• Namesto kisle smetane lahko uporabite grški jogurt za lažjo različico.
• Juho lahko pripravite dan prej – naslednji dan je še boljša, ko se okusi povežejo.
• Postrezite z domačimi krutoni ali s kosom popečenega kruha za hrustljav kontrast.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Ali lahko kremno juho iz jajčevcev zamrznem?
Seveda. Juho ohladite, prelijte v posodice in zamrznite. Pri odtaljevanju jo nežno segrejte in po potrebi dodajte malo sveže jušne osnove ali vode, da povrnete želeno gostoto.
Kaj lahko postrežem poleg kremne juhe?
Juho lahko postrežete kot samostojno jed s kosom hrustljavega kruha ali kot predjed pred glavno jedjo. Odlično se ujema tudi z zelenimi solatami ali popečenimi sirnimi toasti.
Lahko uporabim druge začimbe?
Da. Odlično se prilegajo bazilika, origano ali rožmarin. Dodate lahko tudi malo čilija za pikantnost ali kurkume za toplejšo barvo.
Kako dosežem še bolj kremasto teksturo?
Uporabite manj jušne osnove in dodajte malo več krompirja ali kisle smetane. Po miksanju lahko primešate tudi žlico masla ali oljčnega olja za dodatno mehkobo in bogat okus.
