Kostanjeva kremna juha s slanino

Znam svetuje

Kostanjeva kremna juha s slanino je prava poslastica, ena tistih jedi, ki lahko dvignejo telo in duha in jih ob koncu napornega dneva pogosto potrebujemo celo bolj kot dober poฤitek.

Toplih jesenskih dni se neizogibno spominjamo ob vonju sveลพe peฤenih kostanjev. Zakaj ne bi to ฤudovito sestavino vkljuฤili v okusno juho, ki nas bo pogrela v hladnejลกih dneh? Kostanjeva kremna juha s slanino zdruลพuje bogat okus kostanjev s kremasto teksturo in hrustljavostjo slanine, kar ustvari popolno jesensko jed.

Skupaj s krutoni doseลพe vrhunec in postane jed, ki jo postreลพemo samostojno. 

Kremno juho lahko pripravite tudi dan prej in jo ob serviranju pogrejete, tako bo ponovno dobila poln okus.

Sestavine za kostanjevo kremno juho s slanino

  • 800 g kostanjev
  • 1 ฤebula, sesekljana
  • 2 korenฤka, olupljena in narezana na kolute
  • 2 krompirja, olupljena in narezana na kocke
  • 2 ลพlici masla
  • 1,5 litra zelenjavne juลกne osnove
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • poper
  • 100 ml sladke smetane
  • 150 g slanine
  • drobnjak ali peterลกilj za okras

Postopek

1Priprava kostanja je najdaljลกi in najteลพji del. Kostanjevo koลพo zareลพemo tako, da z ostrim noลพem pritisnemo na okrogel del. Poloลพimo jih v veฤji lonec, prelijemo s hladno vodo in postavimo na ogenj ter pustimo kuhati 25-30 minut od trenutka, ko voda zavre. Odcedimo jih in pustimo, da se ohladijo, nato pa z ostrim noลพem in veliko potrpljenja odstranimo lupino in rjavo koลพo. Vseeno je, ฤe se nam kostanj drobi.

2V veฤjem loncu na srednji temperaturi stopimo maslo. Dodamo sesekljano ฤebulo in jo praลพimo, dokler se ne zmehฤa.

3Dodamo korenฤek, krompir in kuhane ter olupljene kostanje v lonec. Praลพite nekaj minut, da zelenjava nekoliko oveni.

4Zalijtemo z zelenjavno juho. Dodamo lovorov list, sol in poper po okusu. Zavremo in nato zniลพamo temperaturo. Lonec pokrijemo in  in kuhamo pribliลพno 25-30 minut, dokler krompir in korenฤek nista mehka

5Odstranimo lovorov list in s paliฤnim meลกalnikom zmiksamo juho, da dobite kremno teksturo.

6Dodajte smetano in dobro premeลกajte. Po potrebi dodajte ลกe sol in poper po okusu.

7V ponvi na srednji temperaturi popeฤemo na trakove narezano  slanino, dokler ne postane hrustljava.

8Za bolj izdaten, samostojen obrok, lahko zraven pripravimo ลกe krutone.

9Kostanjevo juho postreลพemo na kroลพnikih, potresemo s popeฤeno slanino, krutoni in sveลพim peterลกiljem ali drobnjakom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite