Kostanjeva kremna juha s slanino je prava poslastica, ena tistih jedi, ki lahko dvignejo telo in duha in jih ob koncu napornega dneva pogosto potrebujemo celo bolj kot dober počitek.
Toplih jesenskih dni se neizogibno spominjamo ob vonju sveže pečenih kostanjev. Zakaj ne bi to čudovito sestavino vključili v okusno juho, ki nas bo pogrela v hladnejših dneh? Kostanjeva kremna juha s slanino združuje bogat okus kostanjev s kremasto teksturo in hrustljavostjo slanine, kar ustvari popolno jesensko jed.
Skupaj s krutoni doseže vrhunec in postane jed, ki jo postrežemo samostojno.
Kremno juho lahko pripravite tudi dan prej in jo ob serviranju pogrejete, tako bo ponovno dobila poln okus.
Sestavine za kostanjevo kremno juho s slanino
- 800 g kostanjev
- 1 čebula, sesekljana
- 2 korenčka, olupljena in narezana na kolute
- 2 krompirja, olupljena in narezana na kocke
- 2 žlici masla
- 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
- 2 lovorova lista
- sol
- poper
- 100 ml sladke smetane
- 150 g slanine
- drobnjak ali peteršilj za okras
Postopek
1Priprava kostanja je najdaljši in najtežji del. Kostanjevo kožo zarežemo tako, da z ostrim nožem pritisnemo na okrogel del. Položimo jih v večji lonec, prelijemo s hladno vodo in postavimo na ogenj ter pustimo kuhati 25-30 minut od trenutka, ko voda zavre. Odcedimo jih in pustimo, da se ohladijo, nato pa z ostrim nožem in veliko potrpljenja odstranimo lupino in rjavo kožo. Vseeno je, če se nam kostanj drobi.
2V večjem loncu na srednji temperaturi stopimo maslo. Dodamo sesekljano čebulo in jo pražimo, dokler se ne zmehča.
3Dodamo korenček, krompir in kuhane ter olupljene kostanje v lonec. Pražite nekaj minut, da zelenjava nekoliko oveni.
4Zalijtemo z zelenjavno juho. Dodamo lovorov list, sol in poper po okusu. Zavremo in nato znižamo temperaturo. Lonec pokrijemo in in kuhamo približno 25-30 minut, dokler krompir in korenček nista mehka
5Odstranimo lovorov list in s paličnim mešalnikom zmiksamo juho, da dobite kremno teksturo.
6Dodajte smetano in dobro premešajte. Po potrebi dodajte še sol in poper po okusu.
7V ponvi na srednji temperaturi popečemo na trakove narezano slanino, dokler ne postane hrustljava.
8Za bolj izdaten, samostojen obrok, lahko zraven pripravimo še krutone.
9Kostanjevo juho postrežemo na krožnikih, potresemo s popečeno slanino, krutoni in svežim peteršiljem ali drobnjakom.