DomovOZNAKEGoba

goba

Rjavi zajček (Lyophyllum decastes)

Rjavi zajček je užitna goba, ki raste tudi na tratah in vrtovih. Pri nas je precej pogosta, a manj priljubljena goba. Ime: rjavi zajček, zajčki,...

Brezov ded (Leccinum scabrum)

Brezov ded sodi v red (Leccinum), po katerem se delijo na turke in dede, ki jih ločimo po barvi klobučkov. Medtem, ko so klobučki turkov...

Turki (Leccinum)

V rod (Leccinum) uvrščamo turke in dede, ki so mikorizne gobe in rastejo v sožitju z določenimi vrstami dreves, po katerih tudi pogosto dobijo ime...

Mala štorovka (Kuehneromyces mutabilis)

Mala štorovka je saprofitska gliva ali gniloživka, prehranjuje se z odmrlimi in razpadajočimi rastlinskimi ostanki. Najdemo jo na trhlem lesu in štorih listavcev, redkeje...

Rumena griva (Ramaria flava)

Rumena griva je pri nas najbolj poznana in razširjena med grivami. Grive imajo trosnjake grmičasto razrasle ali pa rastejo iz zemlje v obliki betičev...

Zimska kolobarnica (Tricholoma portentosum)

Kolobarnice so večje, močnejše in markantne gobe lističarke. Med vsemi kolobarnicami je najbolj priljubljena zimska kolobarnica, ki je precej razširjena tudi pri nas. Ime: zimska...

Golobica (Russula)

Rod golobic je po številu zelo obsežen. Golobice so mikorizne gobe, spadajo med lističarke in jih razmeroma zlahka ločimo od drugih vrst. So srednje...

Travniški kukmak (Agaricus campestris)

Pri nas uspeva veliko vrst kukmakov, ki so večinoma vse užitne in okusne gobe. V grobem jih delimo na tiste, pri katerih meso ob...

Sušenje mrtvaških trobent

Jesen je čas, ko rastejo te gobe z zloveščim imenom, mrtvaške trobente. Velikokrat rastejo v skupinah, in če imamo srečo, jih lahko naberemo kar...

Marele v smetanovi omaki

Čeprav največkrat jemo panirane, so marele v smetanovi omaki naravnost odlične. Zraven pripravimo kar krompir v kosih. Sestavine za marele v smetanovi omaki 4 večji klobuki...

Ne spreglejte