DomovOZNAKEGoba

goba

Navadna ledenka (Pseudohydnum gelatinosum)

Navadna ledenka je goba želatinastega videza, ki raste največkrat v na trhlem lesu iglavcev, bele, sivkasto prosojne ali prosojno rjave barve. Ime:Navadna ledenka, ledenka, lat. (Pseudohydnum...

Žametasti novogoban (Neoboletus erythropus)

Leta 2014 so italijanski mikologi Gelardi, Simonini in Vizzini prvi opisali in identificirali nov rod novogobanov (Neoboletus), ki še vedno pripada družini gobanov (Boletus). Za...

Poljski kukmak (Agaricus arvensis)

Kukmaki so precej pogoste in priljubljene gobe med nabiralci. Največji med njimi je poljski kukmak, okusna in vsestransko uporabna goba, ki jo lahko uživamo...

Mavrahi z jajci

Mavrahi ali smrčki so odlične in okusne gobe, ki jih nabiramo že marca. So pogojno užitne gobe, saj vsebujejo majhno količino termo labilnih toksinov,...

Betičasta prašnica (Lycoperdon perlatum)

Čeprav ne spada v sam vrh užitnih gob, je betičasta prašnica užitna in dobra, dokler je mlada. Spada med trebuhaste glive (Gasteromycetales), pri katerih...

Navadna mokarica (Clitopilus prunulus)

Navadna mokarica je odlična in užitna goba z nekoliko posebnim okusom in vonjem. Zaradi izjemne podobnosti z nekaterimi strupenimi vrstami priporočamo, da to gobo...

Marčna polževka, marčevka (Hygrophorus marzuolus)

Čeprav pomlad ni ravno tisti letni čas, ko nas kar odnese v gozd na lov za gobami, je za poznavalce gob marec privlačen čas,...

Kostanjevka, kostanjasti polstenovec (Imleria badia)

Kostanjevka je pri nas in v številnih evropskih kuhinjah zelo cenjena goba, posebej njeni mlajši primerki. Pogosto jo primerjajo z njenim daljnim sorodnikom jurčkom, vendar...

Rumeni ježek (Hydnum repandum)

Malokatero vrsto gob prepoznamo s takšno gotovostjo kot ravno ježke. Od ostalih vrst jih loči trosovnica, ki je sestavljena iz navzdol obrnjenih iglic.  Čeprav...

Rdečkasta mušnica (Amanita rubescens)

Rdečkasta mušnica je goba, ki jo zelo pogosto najdemo v naših gozdovih. Njena pomembna značilnost je, da je kot surova strupena, če jo skuhamo,...

Ne spreglejte