Postani svoj superjunak: pot od strahu do poguma

Znam svetuje

Otroci se radi pretvarjajo, da so superjunaki, da imajo nadnaravne moči in to jim daje pogum za najbolj nenavadne igre. Tudi odrasli si želimo biti superjunaki in znati ustvarjati čudeže, a za to nam včasih primanjkuje poguma.

Kaj pa sploh pomeni biti pogumen?

Pogum je nekakšna dvoživkapogumni smo, ko nekaj storimo, pa tudi, ko nečesa ne storimo, pogumni smo, ko nekaj rečemo, pa tudi, ko nekaj zamolčimo. Hraber je, na primer, nekdo, ki si v tujini ustvari novo življenje, prav tako pa je pogumen tisti, ki v domačem kraju začne pisati nov list življenja; pogumno je bodisi vztrajati pri svoji resnici bodisi znati molčati za obče dobro. Kar je za nekoga pogumno dejanje, je za nekoga drugega ‘mala malica’ in obratno. Ker torej ne obstaja enotna definicija za pogum, je najboljše, da vsak določi svojo.

Pogum je supermoč, ki jo lahko razvije vsakdo, a kako?

  1. Vaja dela (pogumnega) mojstra

Bolj se bomo soočali z izzivi, bolj bomo gradili svojo samozavest in s tem svoj pogum. Hrabrost je namreč vrlina, ki jo lahko razvijamo načrtno – zastavimo si, na primer, manjše dnevne preizkušnje in vsakič, ko prestopimo prag strahu, se pohvalimo. Sčasoma bomo izgubili strah pred temi drobnimi dnevnimi izzivi in bomo pripravljeni na nove (strašljive) podvige.

  1. Obdaj se s pogumneži

Strah je grozljiva stvar, ker nas oropa sanj. Ko zaradi strahu nehamo sanjariti in načrtovati svojo prihodnost, postanemo marionete – ne zmoremo več trezno presoditi kaj, kje, kdaj in s kom bomo ali ne bomo česa storili. Če sami ne zmoremo dovolj poguma, se zgledujmo po drugih; preberimo biografijo znane osebe, pogovorimo se s prijatelji in videli bomo, da pogum ni odsotnost strahu, ampak poskus, da gremo onkraj njega. Bolj smo priča tujemu pogumu, bolj gojimo svojega.

  1. Zamenjaj svoje misli

Možgani so včasih kot magična ogledala v zabaviščnem parku – popačijo realnost. Zato se lahko zgodi, da se nam zdijo stvari težje, kot so v resnici. Vprašati nadrejenega za povišico? Grozljivo! Kupiti enosmerno letalsko karto in začeti nov posel na drugem koncu sveta? Strašljivo! Popade nas bojazen in ne rečemo, ne storimo … ostajamo raje nezadovoljni in na varnem. Ko pa zmoremo obrniti perspektivo in spremeniti svoj notranji dialog, takrat nimamo več omejitev. Vse postane mogoče. V mislih si začnimo ponavljati spodbudne fraze, iščimo razloge, zakaj si želimo storiti, česar nas je strah, in ne dovolimo več svojim prestrašenim mislim, da diktirajo našo prihodnost.

Pravi pogumneži postanemo, ko postanemo zvesti sebi in se zavedamo, da jaz zmorem storiti (ali ne storiti), kar mi veleva srce.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite