Obleka ne naredi človeka – ali pač?

Znam svetuje

Obleke so od nekdaj sinonim za status in povedo več, kot si morda mislimo. Kar damo nase, govori o nas – oblačila lahko, na primer, izražajo našo osebnost, lahko povedo, kakšno glasbo poslušamo, kakšne so naše vrednote, ali koliko smo pripravljeni (ali zmoremo) odšteti zanje. Obleke imajo tudi moč, da spremenijo naše razpoloženje, zato dajmo v omaro le tiste, v katerih se dobro počutimo.

Začetek leta, prehod iz enega letnega časa v drugega, menjava službe ali druge okoliščine so primeren čas za pregled omar. Oblačila, ki jih dalj časa ne uporabljamo ali smo celo pozabili, da polnijo naše police, so odlični kandidati za dobrodelne organizacije, ki pomagajo socialno šibkim posameznikom. Majice, hlače, jakne oziroma vse, česar ne potrebujemo več, lahko tudi podarimo prijateljem ali prodamo in s tem zaslužimo za naslednje nakupe. 

Nemalokrat se zgodi, da je slovo od oblačil težavno. Zakaj? Razlog je največkrat čustvene narave. Posamezni kosi oblačil nas spominjajo na osebe ali pretekle dogodke, ki jih ne želimo (ali ne zmoremo) spustiti. V takih primerih se je potrebno vprašati: Želim nadaljevati z obujanjem starih spominov ali sem že pripravljen ustvariti nove? Tudi obleke ljubljenih pokojnikov lahko predstavljajo ročno zavoro, ki nas drži na mestu. Za slovo od teh je potreben čas; koliko, naj začuti vsak pri sebi. 

Inventura oblačil je obenem inventura naše osebnosti. Ko naredimo spremembe v sebi, si praviloma zaželimo novih oblek, ki te spremembe tudi odražajo. Storimo pa lahko tudi obratno – najprej spremenimo svojo garderobo, nato spremenimo sebe oziroma svojo osebnost. V tem primeru nas oblačila dodatno podprejo, da postanemo to, kar želimo. Če si, na primer, želimo biti bolj uglajeni, lahko zamenjamo športne hlače z elegantnimi, čigar kroj nas prisili v olikano držo. Drža telesa pa bo vplivala na našo osebnost. 

Stari rek, da obleka ne naredi človeka, je postavljen pod vprašaj. In ta vprašaj pomeni, da jaz zmorem zamenjati svojo osebnost, tako kot zmorem zamenjati svojo garderobo. Obleke, ki si jih nadenemo, naj bodo zato skrbno izbrane in v skladu z našo (želeno) osebnostjo.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite