Kako ozdraviti stare zamere?

Znam svetuje

Vprašanje: Kako vemo, da nas bremenijo stare zamere? Odgovor: Če (navidezno) brez razloga čutimo jezo, žalost ali breme. Slednje pa nedvomno vpliva na kakovost našega življenja, zato je morda čas, da ozdravimo zamere.

Novih zamer se navadno zavedamo, zato bi bilo smiselno pogledati v svoje otroštvo in preveriti, ali nas bremenijo stare in potlačene zamere do, na primer, čustveno odsotnih staršev ali do sošolcev, ki so se norčevali iz nas ali do učiteljev, ki so nas označili za nesposobneže.

Pogled vase in v svojo preteklost je čustveno intenzivno in za marsikoga neprijetno opravilo. Pogosto pa leži prav tam ključ, ki odklepa vrata v bolj polno in zadovoljno življenje. Kako torej začeti? Prvi korak je odločitev – najprej se moramo odločiti, da želimo odpraviti stare zamere, nato pa moramo verjeti, da to zmoremo. Obenem se moramo zavedati, da spuščanje zamer pomeni tudi spuščanje nekega ranjenega dela sebe, na katerega smo lahko nezavedno navezani. Proces odpuščanja starih zamer zato zahteva čas, vztrajnost in potrpežljivost.

Učinkovita tehnika, ki odpira skrinjo starih spominov in zamer, je pisanje pisma. Vzemimo si čas in v okolju, v katerem se počutimo varne in sproščene, napišimo pismo osebi, do katere čutimo zamero. Če ne vemo, kdo je ta oseba, se vprašajmo ‘Komu nisem oprostil?’ in pismo napišimo tistemu, ki nam pride najprej na misel. Pri pisanju tovrstnega pisma obstaja samo eno pravilo – dopustimo srcu, da izlije na papir vse, kar ga teži. Pismo naj bo poljubno dolgo in pri pisanju se ne obremenjujmo s slogom, pravopisom ali z drugimi formalnostmi. Nenazadnje je pismo namenjeno izključno sproščanju starih zamer in po želji ga lahko tudi uničimo. Da bo vaja bolj učinkovita, jo izvajajmo večkrat; vsako pismo bo namreč odstranilo sloj zamere.

Ko spustimo stare zamere, začnemo pisati novo poglavje v knjigi življenja. Kar nas je obremenjevalo, jezilo, žalostilo, nima več moči nad nami, zato smo bolj lahkotni in zadovoljni.

Spuščanje starih zamer je navadno trd oreh, je pa nujno za naše dobro psihofizično počutje. Pri tem nam je lahko v oporo tudi strokovnjak in pa zavedanje, da jaz zmorem sprazniti skrinjo starih zamer in začeti novo poglavje življenja.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite