To je aromatična juha, ki jo skuhamo iz delov rib, ki jih sicer ne jemo.
Sestavine
- 2 korenčka
- 2 stebli zelene
- 4 čebule
- 1 kg ribjih kosti in odrezanih delov rib (glave, plavuti, nikoli pa drobovja. Škrge in oči odstranimo).
- 40 g masla
- šopek peteršilja
- 3 brinove jagode
- 6 zrn črnega popra
- 2 lovorjeva lista
- 1 čajna žlička timjana
Priprava
1V velikem loncu razpustimo maslo in na njem opražimo zelenjavo. Šopek peteršilja operemo in ga skupaj z ribjimi kostmi in obrezki, zmečkanimi brinovimi jagodami, zrni črnega popra, lovorovima listoma in timijanom na hitro prepražimo
2Zalijemo s 1/2 l suhega belega vina, prilijemo 2 l vode, zavremo in počasi kuhamo vsaj 20 minut.
3Prevretek precedimo v drug lonec, spet zavremo in odkrito kuhamo, da se pokuha tretjina tekočine. Posolimo in pustimo, da se juha ohladi.
4Hladno jušno osnovo po obrokih vlijemo v vrečke ali plastične posodice za zmrzovanje, dobro zapremo in zamrznemo.
Nasveti
5V juhi lahko kuhamo tudi drugo zelenjavo, kot so gomoljna zelena, por, koleraba ali koromač. Vsaka zelenjava da juhi svojevrsten okus. Za jušno osnovo so primerni ostanki belih, pustih rib.