Zelo enostavni jogurtovi mafini z borovnicami so soฤni ter imajo ฤudovito barvo.
Jogurtovi mafini z borovnicami in njihov okus
Jogurtovi mafini z borovnicami so neลพno sladki in soฤni, s prijetnim vonjem vanilje. Okus je bogat, kombinacija jogurta in borovnic pa ustvari soฤno izkuลกnjo.
Mehkoba jogurtovega testa se lepo zdruลพuje s sladkobo vanilje in sladkorja, kar daje jedem neลพno sladkost, hkrati pa ohranja rahlo kislost jogurta. Borovnice dodajo ลพivahno in osveลพilno noto ter prinesejo soฤnost v vsak ugriz. Rahlo slana nota iz ลกฤepca soli poudarja okusnost in uravnoteลพi sladkost. Zaradi pecilnega praลกka mafini postanejo zraฤni in puhasti.
Topel vonj sveลพe peฤenih mafinov z borovnicami, ki se ลกiri po prostoru, dodatno izboljลกa celotno doลพivetje. Skratka, recept ponuja harmoniฤno kombinacijo sladkega, soฤnega in osveลพujoฤega, kar ga naredi za popolno sladico ali prigrizek ob kavi ali ฤaju.
Prehranska vrednost recepta
Spodaj je pribliลพna ocena prehranskih vrednosti za en jogurtov mafin z borovnicami:
- Kalorije: Pribliลพno 200-250 kcal na mafin.
- Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 25-30 g na mafin, od tega sladkor predstavlja veฤji del.
- Beljakovine: Pribliลพno 4-6 g na mafin, veฤinoma iz jajc, jogurta in moke.
- Maลกฤobe: Pribliลพno 10-15 g na mafin, odvisno od koliฤine uporabljenega masla.
- Vlaknine: Pribliลพno 1-2 g na mafin, predvsem iz moke in borovnic.
- Vitamini in minerali: Razliฤni, odvisno od vsebnosti v sestavinah. Na primer, jajca prispevajo k vitaminom B in D, jogurt pa kalciju in vitaminu B12. Borovnice prinaลกajo vitamin C in K ter druge antioksidante.
Jogurtovi mafini z borovnicami so preteลพno vir ogljikovih hidratov, predvsem iz moke in sladkorja. ฤe ลพelite omejiti vnos kalorij, jih lahko poskusite pripraviti z manj sladkorja, manj masla ali zamenjate moko z alternativnimi moลพnostmi, kot je mandljeva moka.
Sestavine za jogurtove mafine z borovnicami
- 2 lonฤka moke
- 1 pecilni praลกek
- ลกฤepec soli
- 2 jajci
- 1 vaniljev sladkor
- 3/4 lonฤka sladkorja
- 1 lonฤek jogurta
- 1/2 lonฤka stopljenega masla
- 2 lonฤka zmrznjenih ali sveลพih borovnic
Postopek
1Moko, sol in pecilni praลกek zmeลกamo med seboj ter presejemo. Jajca in oba sladkorja penasto vmeลกamo, dodamo jogurt in stopljeno, vendar ne vroฤe maslo ter na hitro premeลกamo. Nato med nenehnim meลกanjem dodajamo suhe sestavine, da dobimo gladko zmes.
2Borovnice operemo in z lopatko vmeลกamo v maso. ฤe uporabljamo zmrznjene borovnice, jih ni potrebno odtajati. Pekaฤ za mafine obloลพimo s papirฤki, ฤe pa jih nimamo, modelฤke dobro premaลพemo z maslom in napolnimo z maso.
3Mafine peฤemo v peฤici, ki smo jo segreli na 180ยฐC pribliลพno 15 minut. Z zobotrebcem preverimo, ฤe so peฤeni in postreลพemo.
Jogurtove mafine z borovnicami lahko postreลพete na veฤ naฤinov:
Samostojno: Mafine lahko postavite na lep kroลพnik ali pladenj in jih postreลพete samostojno. To je odliฤna moลพnost za zajtrk, malico ali hitro sladico.
S sladko omako: Pripravite sladko omako, na primer vaniljevo omako ali limonino glazuro, in jo prelijte ฤez mafine. To bo dodalo dodatno sladkost in okusnost.
Z dodatki: Postrezite mafine z dodatki, kot so sveลพe borovnice, rezine sadja ali stepena smetana. To bo ustvarilo barvito in okusno postreลพbo.
Z jogurtom: Kot dodaten poudarek lahko poleg mafinov postreลพete jogurt. Jogurt lahko okrasite s sveลพim sadjem ali malo medu.
Na kroลพniku s sladoledom: Toplino mafinov izkoristite, da jih ลกe tople ponudite na kroลพniku s kepico vaniljevega sladoleda. Toplota mafinov bo stopila sladoled in ustvarila okusno kombinacijo.
Na pikniku ali prigrizek: Mafine razdelite na manjลกe koลกฤke in jih postrezite na pikniku ali kot prigrizek na zabavi. To je priroฤna moลพnost za druลพabne dogodke.
Ne pozabite tudi na vizualno privlaฤnost. S sveลพim sadjem, metinimi listi ali okusno omako lahko ustvarite privlaฤen videz, ki bo ลกe dodatno poudaril okusnost jogurtovih mafinov z borovnicami.
Veฤ o borovnicah
Borovnice so majhno, soฤno jagodiฤje, polno hranilnih snovi:
- Vitamini:
- Vitamin C: Borovnice so odliฤen vir vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave koลพe, kosti in imunskega sistema.
- Vitamin K: Pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti.
- Vitamini skupine B: Vkljuฤujejo B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6 (piridoksin) in folat.
- Minerali:
- Mangan: Pomemben za presnovo, tvorbo kosti in antioksidativne procese.
- Kalij: Pomemben za uravnavanje krvnega tlaka.
- Magnezij: Igra kljuฤno vlogo pri ลกtevilnih bioloลกkih procesih, vkljuฤno z miลกiฤno funkcijo.
- Antioksidanti:
- Borovnice so bogate z antioksidanti, kot so antocianini, ki pomagajo zaลกฤititi celice pred prostimi radikali in imajo lahko koristne uฤinke za zdravje srca, moลพganov in drugih organov.
- Dietna vlaknina:
- Borovnice vsebujejo prehranske vlaknine, ki je koristne za prebavo in pomagajo vzdrลพevati zdravo ฤrevesno floro.
- Fitokemikalije:
- V borovnicah najdemo razliฤne fitokemikalije, ki imajo lahko protivnetne in protirakave lastnosti.
- Sladkorji:
- Borovnice vsebujejo naravne sladkorje, vendar so ลกe vedno nizkoenergiฤna hrana v primerjavi s ลกtevilnimi drugimi sladkimi prigrizki.
- Voda:
- Pribliลพno 85% borovnic sestavlja voda, kar pripomore k hidraciji telesa.
Borovnice so tako ne samo okusne, ampak tudi odliฤen dodatek k prehrani zaradi svoje pestrosti hranilnih snovi in zdravstvenih koristi.