Zelo enostavni jogurtovi mafini z borovnicami so sočni ter imajo čudovito barvo.
Jogurtovi mafini z borovnicami in njihov okus
Jogurtovi mafini z borovnicami so nežno sladki in sočni, s prijetnim vonjem vanilje. Okus je bogat, kombinacija jogurta in borovnic pa ustvari sočno izkušnjo.
Mehkoba jogurtovega testa se lepo združuje s sladkobo vanilje in sladkorja, kar daje jedem nežno sladkost, hkrati pa ohranja rahlo kislost jogurta. Borovnice dodajo živahno in osvežilno noto ter prinesejo sočnost v vsak ugriz. Rahlo slana nota iz ščepca soli poudarja okusnost in uravnoteži sladkost. Zaradi pecilnega praška mafini postanejo zračni in puhasti.
Topel vonj sveže pečenih mafinov z borovnicami, ki se širi po prostoru, dodatno izboljša celotno doživetje. Skratka, recept ponuja harmonično kombinacijo sladkega, sočnega in osvežujočega, kar ga naredi za popolno sladico ali prigrizek ob kavi ali čaju.
Prehranska vrednost recepta
Spodaj je približna ocena prehranskih vrednosti za en jogurtov mafin z borovnicami:
- Kalorije: Približno 200-250 kcal na mafin.
- Ogljikovi hidrati: Približno 25-30 g na mafin, od tega sladkor predstavlja večji del.
- Beljakovine: Približno 4-6 g na mafin, večinoma iz jajc, jogurta in moke.
- Maščobe: Približno 10-15 g na mafin, odvisno od količine uporabljenega masla.
- Vlaknine: Približno 1-2 g na mafin, predvsem iz moke in borovnic.
- Vitamini in minerali: Različni, odvisno od vsebnosti v sestavinah. Na primer, jajca prispevajo k vitaminom B in D, jogurt pa kalciju in vitaminu B12. Borovnice prinašajo vitamin C in K ter druge antioksidante.
Jogurtovi mafini z borovnicami so pretežno vir ogljikovih hidratov, predvsem iz moke in sladkorja. Če želite omejiti vnos kalorij, jih lahko poskusite pripraviti z manj sladkorja, manj masla ali zamenjate moko z alternativnimi možnostmi, kot je mandljeva moka.
Sestavine za jogurtove mafine z borovnicami
- 2 lončka moke
- 1 pecilni prašek
- ščepec soli
- 2 jajci
- 1 vaniljev sladkor
- 3/4 lončka sladkorja
- 1 lonček jogurta
- 1/2 lončka stopljenega masla
- 2 lončka zmrznjenih ali svežih borovnic
Postopek
1Moko, sol in pecilni prašek zmešamo med seboj ter presejemo. Jajca in oba sladkorja penasto vmešamo, dodamo jogurt in stopljeno, vendar ne vroče maslo ter na hitro premešamo. Nato med nenehnim mešanjem dodajamo suhe sestavine, da dobimo gladko zmes.
2Borovnice operemo in z lopatko vmešamo v maso. Če uporabljamo zmrznjene borovnice, jih ni potrebno odtajati. Pekač za mafine obložimo s papirčki, če pa jih nimamo, modelčke dobro premažemo z maslom in napolnimo z maso.
3Mafine pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180°C približno 15 minut. Z zobotrebcem preverimo, če so pečeni in postrežemo.
Jogurtove mafine z borovnicami lahko postrežete na več načinov:
Samostojno: Mafine lahko postavite na lep krožnik ali pladenj in jih postrežete samostojno. To je odlična možnost za zajtrk, malico ali hitro sladico.
S sladko omako: Pripravite sladko omako, na primer vaniljevo omako ali limonino glazuro, in jo prelijte čez mafine. To bo dodalo dodatno sladkost in okusnost.
Z dodatki: Postrezite mafine z dodatki, kot so sveže borovnice, rezine sadja ali stepena smetana. To bo ustvarilo barvito in okusno postrežbo.
Z jogurtom: Kot dodaten poudarek lahko poleg mafinov postrežete jogurt. Jogurt lahko okrasite s svežim sadjem ali malo medu.
Na krožniku s sladoledom: Toplino mafinov izkoristite, da jih še tople ponudite na krožniku s kepico vaniljevega sladoleda. Toplota mafinov bo stopila sladoled in ustvarila okusno kombinacijo.
Na pikniku ali prigrizek: Mafine razdelite na manjše koščke in jih postrezite na pikniku ali kot prigrizek na zabavi. To je priročna možnost za družabne dogodke.
Ne pozabite tudi na vizualno privlačnost. S svežim sadjem, metinimi listi ali okusno omako lahko ustvarite privlačen videz, ki bo še dodatno poudaril okusnost jogurtovih mafinov z borovnicami.
Več o borovnicah
Borovnice so majhno, sočno jagodičje, polno hranilnih snovi:
- Vitamini:
- Vitamin C: Borovnice so odličen vir vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože, kosti in imunskega sistema.
- Vitamin K: Pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti.
- Vitamini skupine B: Vključujejo B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6 (piridoksin) in folat.
- Minerali:
- Mangan: Pomemben za presnovo, tvorbo kosti in antioksidativne procese.
- Kalij: Pomemben za uravnavanje krvnega tlaka.
- Magnezij: Igra ključno vlogo pri številnih bioloških procesih, vključno z mišično funkcijo.
- Antioksidanti:
- Borovnice so bogate z antioksidanti, kot so antocianini, ki pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali in imajo lahko koristne učinke za zdravje srca, možganov in drugih organov.
- Dietna vlaknina:
- Borovnice vsebujejo prehranske vlaknine, ki je koristne za prebavo in pomagajo vzdrževati zdravo črevesno floro.
- Fitokemikalije:
- V borovnicah najdemo različne fitokemikalije, ki imajo lahko protivnetne in protirakave lastnosti.
- Sladkorji:
- Borovnice vsebujejo naravne sladkorje, vendar so še vedno nizkoenergična hrana v primerjavi s številnimi drugimi sladkimi prigrizki.
- Voda:
- Približno 85% borovnic sestavlja voda, kar pripomore k hidraciji telesa.
Borovnice so tako ne samo okusne, ampak tudi odličen dodatek k prehrani zaradi svoje pestrosti hranilnih snovi in zdravstvenih koristi.