Mehak je kot oblaฤek.
Sestavine
- 1 kg bele moke tipa 500 (lahko meลกate tudi druge vrste moke, na primer pirino in rลพeno, vedno pa naj bo veฤji del namenjen beli moki)
- 1 suhi kvas (ali 20 g sveลพega kvasa)
- juลกna ลพlica soli
- cca 750 ml mlaฤne vode (ali pol vode, pol mleka)
Priprava
1Za pripravo tega kruha potrebujemo posodo, ki jo lahko pokrijemo in damo v peฤico, denimo stekleno posodo s pokrovom. V primeru, da primerne pokrovke nimamo, lahko peฤemo tudi pokrito s peki papirjem.
2Vse naลกtete sestavine presipamo v veฤjo skledo in jih s pomoฤjo kuhalnice ฤim bolj poveลพemo. Testa se nam s prsti sploh ni potrebno dotakniti! Nato kruh pustimo vzhajati 12-14 ur. Vklopimo peฤico, vanjo damo posodo s pokrovom, ki naj bo odporna na visoke temperature. Zmes vmes na pomokani povrลกini nekajkrat prepognemo.
3Posodo vzamemo iz peฤice in pri tem pazimo, saj bosta posoda in pokrov zelo vroฤa. Na dno posode potrosimo polento in v posodo enostavno poloลพimo zmes. Peฤemo 30 minut v zaprti posodi na 220 ยฐC. Nato posodo pazljivo odpremo in peฤemo ลกe 25 minut na 200 ยฐC. Po peki bo kruh zdrknil iz posode, zato brez skrbi, ne bo se zalepil. V posodo ne polagamo peki papirja, ne potrebujemo niti maลกฤobe.



