Ocvrti krompirjevi svaljki: nostalgija, ki se ohranja skozi generacije. Le kdo jih ni jedel v mladosti?
To priljubljeno jed smo vzljubili ลพe kot otroci, a ลกe danes nas oฤara njihova hrustljava zunanjost in mehak, pire krompirjev nadev. Ta recept je odliฤna reลกitev za izkoristek ostankov pire krompirja, ki ga pogosto pripravimo v preobilju.
Pripravite se na potovanje skozi okusnost preteklih dni z naลกim preprostim receptom za ocvrte krompirjeve svaljke, ki vam bodo priฤarali prijetne spomine na domaฤo kuhinjo.
Sestavine za ocvrte krompirjeve svaljke
- 1 kg krompirja
- 150 g ostre moke
- 1 jajce
- 20 g masla
- ลกฤepec soli
- ลพliฤka soli
- olje za cvrtje
Postopek
1Krompirje operemo in z olupkom vred skuhamo. Da krompir ne bi popokal, vodo malo posolimo. Kuhanega olupimo, malo ohladimo in stisnemo oziroma zmeฤkamo, tako da bo masa gladka in v njej ni koลกฤkov.
2Na sredini naredimo jamico, damo noter eno jajce, na obod nareลพemo koลกฤke masla, posujemo z ostro moko, posolimo po okusu in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir ลกe mlaฤen. ฤe se testo preveฤ lepi (odvisno od krompirja), dodajamo ลกe malo moke. Vendar vedimo: dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo.
3Naredimo svaljek, ga nareลพemo na manjลกe kolobarฤke, med dlanmi oblikujemo svaljke in zlagamo na desko.
4V veliki ponvi segrejemo olje. Tega mora biti dovolj, da svaljki v njem plavajo. Olje ne sme biti prevroฤe, preverimo pa ga tako, da vanj pomoฤimo roฤaj kuhalnice. Ko se okoli njega delajo rahli mehurฤki, je olje pravลกnje.
5Previdno polagamo vanj pripravljene svaljke in jih zlato rumeno ocvremo. Iz olja jih pobiramo s penovko in polagamo na papirnato brisaฤo, da vpije odveฤno olje.
Nasvet
Ocvrti krompirjevi svaljki so odliฤna priloga k vsem mesnim omakam ali pa samostojna jed z veliko skledo sezonske solate. Sladkosnedi jih lahko jedo tudi z domaฤo mareliฤno marmelado.