Fokača s čebulo in oljkami

Znam svetuje

Fokača, pogača iz vzhajanega testa, oljčnega olja in rožmarina ter okrašena z zelenjavo in začimbami, je prava mala umetnija na naši mizi.

Sestavine

Testo

  • 200 g mehke bele moke
  • 30 ml dobrega domačega oljčnega olja
  • 100 ml mlačne vode
  • ¼ kocke kvasa
  • žlička soli + žlička rožmarina

Nadev

  • 1 rdeča čebula
  • 10 črnih, vloženih oljk
  • 1/4 rumene paprike
  • ¼ zelene paprike
  • 4 češnjevi paradižniki
  • nekaj vejic svežega peteršilja
  • nekaj cvetov trobentice
  • košček cvetače

Priprava

1Moko presejemo v večjo skledo, na sredino naredimo jamico, vanjo vlijemo mlačno vodo, nadrobimo kvas, dodamo ščepec sladkorja in malo pomešamo. Počakamo, da se naredi kvasec, nato na obod moke zlijemo oljčno olje in posolimo. Dobro pregnetemo, najprej z električnim mešalnikom, nato pa še na roke, in sicer toliko časa, da se ne lepi več. Pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.

2Pekač dobro namažemo z oljčnim oljem in nanj razporedimo vzhajano testo. Namažemo ga z oljčnim oljem in obložimo.  

3Čebulo prerežemo, ji odrežemo vrh in narežemo 3 tanke kolobarje. Oljke in paradižnike narežemo na kolute. Iz cvetače oblikujemo oblake, iz rumene paprike sonce, iz zelene pa ptice.

4Oljke uporabimo za zemljo, peteršilj in rožmarin za listje, čebulo, trobentice in češnjeve paradižnike pa za cvetove. To je samo naša ideja, okrasite fokačo seveda po svoje, a ne pozabite na rožmarin, ki je (skoraj) obvezna sestavina.

5Pečemo na 200°C, 15-20 minut. Pečeno fokačo premažemo z oljčnim oljem in postrežemo še mlačno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite