Tatarski biftek z vloženo zelenjavo – harmonija okusov na krožniku

Znam svetuje

Tatarski biftek z vloženo zelenjavo – harmonija okusov na krožniku je vrhunska mesna predjed, ki navduši tako z videzom kot z bogatim okusom. Ročno sekljana pljučna pečenka, začinjena s skrbno izbranimi dodatki, se odlično ujema s hrustljavo teksturo vložene cvetače in sladkobo rdeče pese. Jed je popolna izbira za slavnostne večerje ali trenutke, ko si želite privoščiti nekaj zares posebnega in estetsko dovršenega.

Sestavine za tatarski biftek (za 2 osebi)

  • 250 g goveje pljučne pečenke (dobro uležane in očiščene žilic)
  • 1 rumenjak (zelo svež)
  • 1 žlička gorčice (dijonska ali z gorčičnimi semeni)
  • 1 majhna šalotka, zelo drobno nasekljana
  • 1 žlička kaper, drobno nasekljanih
  • 1–2 inčuna (po želji), zmečkana v pasto
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • brizg konjaka ali vinjaka
  • nekaj kapljic worcestershire omake in tabasca (po okusu)
  • sol
    sveže mlet črni poper
  • olivno olje
  • Za dekoracijo vložena cvetača, tanke rezine rdeče pese, listi kapucinke ali sveža zelišča, sušene gobe ali čips

Postopek

1Meso pljučne pečenke najprej dobro očistite vseh mren in žilic. Z ostrim nožem ga narežite na tanke rezine, te na trakove in nato na drobne kocke. Nato ga še dodatno sesekljajte z nožem, da dobite želeno teksturo (ne pasirajte ga v multipraktiku).

2V posodi pripravite osnovo: zmešajte rumenjak, gorčico, sol, poper, sladko papriko, worcestershire omako, tabasco in konjak. Mešajte, dokler ne dobite gladke emulzije. Nato vmešajte še nasekljano šalotko, kapre in inčune.

3Pripravljeno omako postopoma dodajajte k sesekljanemu mesu. Dobro premešajte z vilicami, da se okusi enakomerno porazdelijo. Poskusite in po potrebi dodatno začinite. Pokapajte z malo olivnega olja za sijaj.

4S pomočjo okroglega modelčka oblikujte tatarski biftek na sredino ohlajenega krožnika. Rahlo pritisnite, da obdrži lepo obliko.

5Jed dekorirajte po navdihu s slike: ob rob položite rezine rdeče pese in cvetove vložene cvetače. Dodajte hrustljav element (sušene gobe ali čips) in okrasite s svežimi listi kapucinke ali peteršilja za barvni kontrast.

6Postrezite takoj, najbolje s toplim popečenim kruhom in maslom.

Nasveti za popoln tatarski biftek

• Ključ do uspeha je meso – uporabite izključno najboljši kos pljučne pečenke.
• Meso vedno režite z nožem (šabanje ali sekljanje), nikoli ga ne meljite strojno, saj tako ohranite sočnost in teksturo.
• Vse sestavine naj bodo hladne, preden začnete s pripravo.
• Vložena zelenjava (kot je cvetača na sliki) doda kislost, ki lepo “prekane” bogat okus mesa.
• Če imate radi bolj pikanten okus, povečajte količino tabasca ali dodajte ščepec čilija.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali je surovo jajce varno?

Da, če uporabite povsem sveža jajca preverjenega izvora. Če vas skrbi, lahko uporabite pasterizirane rumenjake ali pa pripravite emulzijo brez jajca, na osnovi gorčice in olja.

Lahko tatarski biftek pripravim vnaprej?

Meso lahko narežete nekaj ur prej in ga hranite v hladilniku, pokritega s folijo. Vendar je najbolje, da ga z začimbami zmešate tik pred serviranjem, da meso ne oksidira in ohrani lepo rdečo barvo.

S čim postreči takšno jed?

Poleg klasičnega opečenega toasta z maslom se k takšni moderni prezentaciji odlično podajo tudi domači krekerji ali fokača. Za vinsko spremljavo priporočamo kozarec penečega vina ali lažjega rdečega vina (npr. modri pinot).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite