Vojvodin krompir ali v originalu (pommes duchesse) najdemo v meniju ลกtevilnih pariลกkih restavraci.
Zelo enostavno ga lahko naredimo tudi doma, je odliฤna priloga slavnostnim kosilom.
Sestavine za vojvodinjin krompir (pommes duchesse)
- 1 kg krompirja
- 3 jajca
- 100 g masla
- 150 g kisle smetane
- 1 ลพliฤka muลกkatnega oreลกka
- sol
- poper
Postopek
1Opran, olupljen in na kose narezan krompir kuhamo v soljeni vodi, pribliลพno 20 minut.
2Ko je krompir kuhan, odcedimo vodo in ga stresemo nazaj v lonec, pustimo nekaj minut, da izhlapi ฤim veฤ pare.
3Peฤico predgrejemo na 220ยฐC. Polovico masla stopimo, z njim bomo premazali krompir, preden ga damo v peฤico.
4Kuhanemu krompirju dodamo preostalo maslo, muลกkatni oreลกek, kislo smetano in poper, dobro pretlaฤimo. V ohlajen pire vmeลกamo ลกe razลพvrkljana jajca, meลกamo toliko ฤasa, da dobimo gladko zmes.
5Pire s pomoฤjo brizgalne vreฤke ali kakega drugega pripomoฤka (lahko se tudi z ลพlico samo poloลพi v pekaฤ) nabrizgamo na namaลกฤen pekaฤ, oblikovane kepice premaลพemo s stopljenim maslom.
6Pekaฤ vrnemo nazaj v peฤico in peฤemo pri 220 ยฐC pribliลพno 20 minut, da se robovi zlato rjavo obarvajo.
Nasvet
V pire lahko dodamo 60 gramov parmezana, lahko dodamo nasekljan roลพmarin ali pa ลกฤepec pekoฤe paprike, kar nam paลกe.