Vojvodinjin krompir (pommes duchesse)

Znam svetuje

Vojvodin krompir ali v originalu (pommes duchesse) najdemo v meniju ลกtevilnih pariลกkih restavraci.

Zelo enostavno ga lahko naredimo tudi doma, je odliฤna priloga slavnostnim kosilom.

Sestavine za vojvodinjin krompir (pommes duchesse)

  • 1 kg krompirja
  • 3 jajca
  • 100 g masla
  • 150 g kisle smetane
  • 1 ลพliฤka muลกkatnega oreลกka
  • sol
  • poper

Postopek

1Opran, olupljen in na kose narezan krompir kuhamo v soljeni vodi, pribliลพno 20 minut.

2Ko je krompir kuhan, odcedimo vodo in ga stresemo nazaj v lonec, pustimo nekaj minut, da izhlapi ฤim veฤ pare.

3Peฤico predgrejemo na 220ยฐC. Polovico masla stopimo, z njim bomo premazali krompir, preden ga damo v peฤico.

4Kuhanemu krompirju dodamo preostalo maslo, muลกkatni oreลกek, kislo smetano in poper, dobro pretlaฤimo. V ohlajen pire vmeลกamo ลกe razลพvrkljana jajca, meลกamo toliko ฤasa, da dobimo gladko zmes.

5Pire s pomoฤjo brizgalne vreฤke ali kakega drugega pripomoฤka (lahko se tudi z ลพlico samo poloลพi v pekaฤ) nabrizgamo na namaลกฤen pekaฤ, oblikovane kepice premaลพemo s stopljenim maslom.

6Pekaฤ vrnemo nazaj v peฤico in peฤemo pri 220 ยฐC pribliลพno 20 minut, da se robovi zlato rjavo obarvajo.

Nasvet

V pire lahko dodamo 60 gramov parmezana, lahko dodamo nasekljan roลพmarin ali pa ลกฤepec pekoฤe paprike, kar nam paลกe. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite