Lahka predjed odličnega okusa, ki jo lahko postrežemo s pestom iz brokolija.
Sestavine
- 2 večja paradižnika
Polnilo
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna
- 1/2 bučke
- 1 manjši korenček
- 10 g masla
- 1/2 lončka kuskusa
- 1 lonček vode
- šopek peteršilja, bazilike, timijana
- sol in poper
- košček masla
- 50 g parmezana
Pesto iz brokolija
- 250 g brokolija
- 100 g naribanega parmezana
- 50 g mandljev
- 50 ml oljčnega olja
Postopek
1Paradižnike operemo, jim odrežemo vrh, izdolbemo (vsebino prihranimo) in odložimo obrnjene navzdol na krožnik, da odvečna tekočina odteče.
2Zelenjavo narežemo na manjše koščke in drobno nasekljamo čebulo. Na ponvi, na malo oljčnega olja popražimo čebulo, da se razpusti. Česen olupimo in stisnemo na čebulo, popražimo na hitro, toliko da česen zadiši.
3V ponev dodamo narezano zelenjavo, vsebino paradižnikov, solimo, popramo in dodamo še nasekljana sveža zelišča. Popražimo, dodamo kuskus in zalijemo z vodo. Ko voda zavre, kuhamo še tri minute, odstavimo, vmešamo košček masla in pustimo pokrito 5 minut.
4S kuskusom napolnimo paradižnika, potresemo s parmezanom in pečemo v segreti pečici na 220 °C 30 minut, da se sir zapeče.
5Cvetove brokolija na sopari skuhamo do mehkega. Pretresemo jih v posodo, dodamo sir, mandlje in malo olja ter začnemo miksati s paličnim mešalnikom. Oljčno olje dodajamo postopoma, da nastane gladka krema. Solimo in popramo po okusu.
6Pesto iz brokolija damo na krožnik, nanj položimo pečen paradižnik in postrežemo.