Francoska čebulna juha

Znam svetuje

To je v bistvu karamelizirana čebula v obliki juhe, pokrita s popečenim kruhom in sirom. Poslastica, narejena iz nekaj osnovnih in poceni sestavin, kot so maslo, čebula in goveja juha. Francozi so res genialni, kar se kuhinje tiče.

Sestavine

  • 150 g masla
  • 1,5 kg rumene čebule
  • 3 stoki česna
  • 150 ml suhega belega vina
  • 1,5 litra goveje juhe
  • šopek svežega timijana
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlici vinskega kisa
  • sol in poper po okusu
  • 8 rezin francoske bagete
  • 200 g naribanega sira – edamec

Postopek

1Čebulo prerežemo po dolžini na polovico, odrežemo trd del in jo narežemo na tanke kolute. Na srednje močnem ognju v večjem loncu stopimo maslo. Ko se začne peniti, dodamo čebulo, dobro premešamo, da se vsa čebula premaže z maslom in znižamo temperaturo. Čebulo dušimo približno 40 minut, dokler ne postane lepo zlato-rjave barve in ne karamelizira. Vmes jo pogosto premešamo. Dodamo še nasekljan česen in dušimo dve minuti, da zadiši.

2Povišamo temperaturo, zalijemo z belim vinom in dobro (z leseno kuhalnico) postrgamo dno lonca, da odlepimo morebitne rjave delce. Dušimo nekaj minut, da povre ves alkohol, nato zalijemo z govejo juho, dodamo timijan in lovor, zavremo in nekoliko zmanjšamo temperaturo, da juha počasi vre. Vmes velikokrat premešamo. Kuhamo še 30 minut. Priporočamo, da uporabite domačo govejo juho, ali pa sami skuhamo jušno osnovo, kajti boljša kot je juha, boljša bo čebulna juha.

3Timijan in lovor odstranimo iz lonca, primešamo dve žlici kisa, posolimo in popopramo po okusu. Pustimo še nekaj minut vreti.

4Pečico segrejemo na 220°C, prestavite jo na funkcijo žara. Bageto narežemo na 1,5 cm debele rezine in jih postavimo v pečico za nekaj minut, da se malo zapečejo – vmes jih obrnemo.

5Juho prelijemo v štiri keramične skledice, ki so primerne za pečico. Na vsako položimo 2 rezini zapečenega kruha in temeljito potresemo z naribanim sirom. Postavimo v pečico za 5-6 minut, da se sir stopi in malo zapeče. Postrežemo takoj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite