Juha z gobami, krompirjem in hrustljavo slanino je okusna in nasitna jed, ki bo popestrila vaše obroke v hladnih dneh.
Sestavine za juho z gobami, krompirjem in hrustljavo slanino
- 1 veliko čebulo
- 3–4 stroke česna
- 20 g suhih jurčkov
- 460 g svežih gob (šampinjoni in jurčki)
- 600 g krompirja
- 2 žlički moke
- 1 žličko dimljene mlete paprike
- ščepec sladkorja
- malo suhega majarona, zelene in timijana (vsake po pol žličke)
- 1 lovorov list
- 1 žličko jabolčnega kisa
- sol
- poper
- mešanico začimb po okusu
- 70 g rezin dimljene slanine
- 1 žlico svežega peteršilja
- kislo smetano za serviranje
- olivno olje
Postopek:
1Suhe jurčke namočite v toplo vodo za 20 minut. Nato jih odcedite in drobno nasekljajte. Sesekljajte čebulo in česen. Olupite krompir in ga narežite na manjše koščke. Gobe narežite na tanke rezine.
2V večjem loncu segrejte olivno olje. Dodajte gobe in jih na zmernem ognju pražite, da postanejo zlato rjave. Nato vmešajte čebulo in pražite, dokler se ne zmehča. Dodajte še česen in nasekljane jurčke, premešajte in pustite, da česen zadiši.
3Potresite s ščepcem sladkorja, dodajte moko in dimljeno papriko. Na hitro premešajte, da se moka in paprika razporedita.
4Prilijte 2 litra vode. Dodajte krompir, svež peteršilj, majaron, zeleno, timijan in lovorov list. Solite in poprajte po okusu. Zavrite, nato ogenj zmanjšajte, pokrijte lonec in kuhajte 30 minut.
5Ko je juha kuhana, nekaj zajemalk tekočine z zelenjavo pretlačite s paličnim mešalnikom in vrnite nazaj v lonec. Dodajte jabolčni kis in kuhajte še 5 minut.
6Medtem na ponvi segrejte malo olivnega olja in hrustljavo popecite rezine slanine.
7Juho postrezite z žlico kisle smetane in hrustljavo slanino na vrhu. Po želji potresite še s svežim peteršiljem.
Namig
Za še bolj bogat okus juhe lahko uporabite tudi domačo zelenjavno jušno osnovo.