Cesarjeva solata je postala ena najbolj priljubljenih solat na svetu, a njene korenine segajo v 1920 leta. Izum solate se pripisuje italijanskemu restavratorju Cesareju Cardiniju, ki je upravljal restavracije v Mehiki in Zdruลพenih drลพavah Amerike. Po pripovedovanju njegove hฤere Rose je Cardini ustvaril to ikoniฤno jed 4. julija 1924 v svoji restavraciji Caesar’s v hotelu Caesar v Tijuani. Ta datum je bil poseben, saj je Cardini zaradi izฤrpanih kuhinjskih zalog improviziral z omejenimi sestavinami.
Cesarjeva solata je tako nastala iz preprostih sestavin, ki jih je imel na voljo, vendar se je kmalu uveljavila kot simbol kulinariฤne inovacije. ฤeprav je ลพivel v San Diegu, je Cardini pogosto delal v Tijuani, kjer se je izognil omejitvam prohibicije. Nekateri ฤlani njegovega osebja pa trdijo, da so oni tisti, ki so ustvarili to legendarno jed. V vsakem primeru je Cesarjeva solata postala svetovni kulinariฤni fenomen, ki ga morate poskusiti.
Sestavine za Cezarjevo solato z jabolki
Za solato
- 1 glava rimske solate (narezana na veฤje kose)
- 1 veliko jabolko (narezano na tanke rezine, lahko uporabite katero koli sladko ali kislo sorto po vaลกem okusu)
- 100 g kruhovih kock (kruลกne kocke lahko pripravite doma ali uporabite kupljene)
- 50 g naribanega parmezana za posip
- 2 ลพlici oljฤnega olja
Za preliv
- 1 jajce
- 1 ลพlica Dijon gorฤice
- 1 ลพlica limoninega soka
- 1 ฤajna ลพliฤka Worcester omake
- 2 stroka ฤesna (drobno sesekljana)
- 4 fileti inฤunov (drobno sesekljani)
- 100 ml oljฤnega olja (ekstra deviลกkega)
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
- sol
- sveลพe mlet ฤrni poper
Postopek
1V manjลกi posodi zdruลพite jajce, Dijon gorฤico, limonin sok, Worcester omako, drobno sesekljan ฤesen in inฤune.Meลกanico dobro premeลกajte, nato pa poฤasi dodajajte oljฤno olje, medtem ko nenehno meลกate, da se vse sestavine dobro poveลพejo. Dodajte nariban parmezan in ลกe enkrat premeลกajte. Po okusu dodajte sol in sveลพe mlet ฤrni poper.
2Kruลกne kocke pokapajte z oljฤnim oljem in jih enakomerno razporedite po pekaฤu.Pecite v predhodno ogreti peฤici na 180ยฐC pribliลพno 10 minut ali dokler niso zlato zapeฤene in hrustljave. Med peko jih enkrat obrnite.
3V veliko skledo dajte narezano rimsko solato in tanke rezine jabolka. Dodajte pripravljene kruลกne kocke in prelijte s prelivom. Neลพno premeลกajte, da se vse sestavine enakomerno obloลพijo s prelivom.