Domaฤ ajdov kruh z orehi, ki je tako dober, da ga lahko jemo kar samega, ลกe boljลกi pa je, ฤe ga namaลพemo z maslom in domaฤim medom.
Sestavine za ajdov kruh z orehi
- 300 g ajdove moke
- 250 ml vrele vode
- 200 g bele moke
- 180 ml mlaฤne vode
- ลพliฤka soli
- polovica kocke kvasa
- pol ลพliฤke sladkorja
- 1/2 dcl olja
- 200 g orehovih jedrc
Postopek
1Ajdovo moko prelijemo z vrelo vodo in premeลกam s kuhalnico samo toliko, da se vsa moka prepoji z vodo. Pustimo, da se malo ohladi. Kvas nadrobimo v mlaฤno vodo, dodamo sladkor, premeลกamo in pustimo 10 minut.
2Poparjeni ajdovi moki dodamo belo moko, vodo s kvasom, olje in sol ter premeลกamo. Ker je to testo nekoliko bolj mokro in lepljivo, je boljลกe, da ga gnetemo z roฤnim meลกalnikom ali kuhinjskim robotom. Pustimo, da vzhaja toliko ฤasa, da naraste na dvojno koliฤino.
3Medtem orehova jedrca popraลพimo na vroฤi ponvi brez maลกฤobe in pustimo, da se ohladijo. Orehe z meลกalnikom vmeลกamo v vzhajano testo, testo stresemo na pladenj, obloลพen s peki papirjem ali v okroglo posodo za peko, ki jo prej ลกe namaลพemo z oljem. Hlebฤek pokrijemo in ponovno vzhajamo, a samo toliko ฤasa, da se nam peฤica segreje.
4Peฤico segrejemo na 190ยฐC in peฤemo pribliลพno 40 minut. Da se prepriฤamo, ฤe je kruh peฤen, naredimo test z zobotrebcem.