Ajdov kruh z orehi

Znam svetuje

Domač ajdov kruh z orehi, ki je tako dober, da ga lahko jemo kar samega, še boljši pa je, če ga namažemo z maslom in domačim medom.

Sestavine za ajdov kruh z orehi

  • 300 g ajdove moke
  • 250 ml vrele vode
  • 200 g bele moke
  • 180 ml mlačne vode
  • žlička soli
  • polovica kocke kvasa
  • pol žličke sladkorja
  • ½ dcl olja
  • 200 g orehovih jedrc

Postopek

1Ajdovo moko prelijemo z vrelo vodo in premešam s kuhalnico samo toliko, da se vsa moka prepoji z vodo. Pustimo, da se malo ohladi. Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut.

2Poparjeni ajdovi moki dodamo belo moko, vodo s kvasom, olje in sol ter premešamo. Ker je to testo nekoliko bolj mokro in lepljivo, je boljše, da ga gnetemo z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom. Pustimo, da vzhaja toliko časa, da naraste na dvojno količino.

3Medtem orehova jedrca popražimo na vroči ponvi brez maščobe in pustimo, da se ohladijo. Orehe z mešalnikom vmešamo v vzhajano testo, testo stresemo na pladenj, obložen s peki papirjem ali v okroglo posodo za peko, ki jo prej še namažemo z oljem. Hlebček pokrijemo in ponovno vzhajamo, a samo toliko časa, da se nam pečica segreje.

4Pečico segrejemo na 190°C in pečemo približno 40 minut. Da se prepričamo, če je kruh pečen, naredimo test z zobotrebcem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite