Kruhovi cmoki s kislo smetano so odlična prilogo k raznim mesnim omakam, obaram ali golažu. Kruhovi cmoki so priljubljeni zaradi svoje preproste priprave, obenem pa uporabimo star kruh, ki bi ga sicer zavrgli. So nasitna jed in lahko predstavljajo okusen način za izrabo ostankov kruha.
Rafinirana bela moka, ki se pogosto uporablja pri pripravi belega kruha, vsebuje manj hranilnih snovi kot polnozrnata moka. Kruh vsebuje vitamine B kompleksa, kot so tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5) in folna kislina (B9). Ti vitamini so pomembni za presnovo energije, zdravje živčnega sistema in tvorbo novih celic. V polnozrnatem kruhu je običajno več teh vitaminov, saj je ohranjena tudi zunanja plast zrnja, imenovana otrobi, ki vsebuje veliko hranil.
Kruh vsebuje tudi minerale, kot so železo, cink, magnezij, fosfor in selen. Železo je pomembno za prenos kisika v telesu, cink je ključen za imunski sistem, magnezij je potreben za zdrave kosti in mišice, fosfor pomaga pri tvorbi DNA in selen deluje kot antioksidant. V polnozrnatem kruhu je, seveda, višja vsebnost mineralov, ker so ohranjene vse plasti zrnja.
Sestavine za kruhove cmoke s kislo smetano
- 3 žemlje, stare vsaj 1 dan
- 1 večja čebula
- 2,5 dl mleka
- 2 žlici kisle smetane
- 2 jajci
- šopek peteršilja
- 2 stroka česna
- žlica masla
- sol
- poper
- 2 žlici drobtin
- 1 žlica moke
Postopek
1Čebulo, česen in peteršilj drobno nasekljamo.
2Žemlje narežemo na majhne kocke. V mleku dobro razžvrkljamo jajce, dodamo sol in poper, dodamo še kislo smetano in prelijemo čez kruhove kocke. Pustimo, da se tekočina vpije, če je presuho, dodamo še malo mleka.
3Na žlici masla najprej popražimo čebulo, to tudi malo posolimo, dodamo česen in peteršilj. Dušimo do mehkega.
4Zmes malo ohladimo in jo primešamo h kruhovim kockam. Dobro premešamo in pustimo nekaj časa počivati. Dodamo še drobtinice in malo moke (po potrebi). Masa ne sme biti pretrda. Z rokami jo oblikujemo v kroglice enake velikosti. Kuhamo jih v slanem kropu 12 minut in postrežemo takoj.