Kruhovi cmoki s kislo smetano so odliฤna prilogo k raznim mesnim omakam, obaram ali golaลพu. Kruhovi cmoki so priljubljeni zaradi svoje preproste priprave, obenem pa uporabimo star kruh, ki bi ga sicer zavrgli. So nasitna jed in lahko predstavljajo okusen naฤin za izrabo ostankov kruha.
Rafinirana bela moka, ki se pogosto uporablja pri pripravi belega kruha, vsebuje manj hranilnih snovi kot polnozrnata moka. Kruh vsebuje vitamine B kompleksa, kot so tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5) in folna kislina (B9). Ti vitamini so pomembni za presnovo energije, zdravje ลพivฤnega sistema in tvorbo novih celic. V polnozrnatem kruhu je obiฤajno veฤ teh vitaminov, saj je ohranjena tudi zunanja plast zrnja, imenovana otrobi, ki vsebuje veliko hranil.
Kruh vsebuje tudi minerale, kot so ลพelezo, cink, magnezij, fosfor in selen. ลฝelezo je pomembno za prenos kisika v telesu, cink je kljuฤen za imunski sistem, magnezij je potreben za zdrave kosti in miลกice, fosfor pomaga pri tvorbi DNA in selen deluje kot antioksidant. V polnozrnatem kruhu je, seveda, viลกja vsebnost mineralov, ker so ohranjene vse plasti zrnja.
Sestavine za kruhove cmoke s kislo smetano
- 3 ลพemlje, stare vsaj 1 dan
- 1 veฤja ฤebula
- 2,5 dl mleka
- 2 ลพlici kisle smetane
- 2 jajci
- ลกopek peterลกilja
- 2 stroka ฤesna
- ลพlica masla
- sol
- poper
- 2 ลพlici drobtin
- 1 ลพlica moke
Postopek
1ฤebulo, ฤesen in peterลกilj drobno nasekljamo.
2ลฝemlje nareลพemo na majhne kocke. V mleku dobro razลพvrkljamo jajce, dodamo sol in poper, dodamo ลกe kislo smetano in prelijemo ฤez kruhove kocke. Pustimo, da se tekoฤina vpije, ฤe je presuho, dodamo ลกe malo mleka.
3Na ลพlici masla najprej popraลพimo ฤebulo, to tudi malo posolimo, dodamo ฤesen in peterลกilj. Duลกimo do mehkega.
4Zmes malo ohladimo in jo primeลกamo h kruhovim kockam. Dobro premeลกamo in pustimo nekaj ฤasa poฤivati. Dodamo ลกe drobtinice in malo moke (po potrebi). Masa ne sme biti pretrda. Z rokami jo oblikujemo v kroglice enake velikosti. Kuhamo jih v slanem kropu 12 minut in postreลพemo takoj.