Kruhovi cmoki s kislo smetano

Znam svetuje

Kruhovi cmoki s kislo smetano so odliฤna prilogo k raznim mesnim omakam, obaram ali golaลพu. Kruhovi cmoki so priljubljeni zaradi svoje preproste priprave, obenem pa uporabimo star kruh, ki bi ga sicer zavrgli. So nasitna jed in lahko predstavljajo okusen naฤin za izrabo ostankov kruha.

Rafinirana bela moka, ki se pogosto uporablja pri pripravi belega kruha, vsebuje manj hranilnih snovi kot polnozrnata moka. Kruh vsebuje vitamine B kompleksa, kot so tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5) in folna kislina (B9). Ti vitamini so pomembni za presnovo energije, zdravje ลพivฤnega sistema in tvorbo novih celic. V polnozrnatem kruhu je obiฤajno veฤ teh vitaminov, saj je ohranjena tudi zunanja plast zrnja, imenovana otrobi, ki vsebuje veliko hranil.

Kruh vsebuje tudi minerale, kot so ลพelezo, cink, magnezij, fosfor in selen. ลฝelezo je pomembno za prenos kisika v telesu, cink je kljuฤen za imunski sistem, magnezij je potreben za zdrave kosti in miลกice, fosfor pomaga pri tvorbi DNA in selen deluje kot antioksidant. V polnozrnatem kruhu je, seveda, viลกja vsebnost mineralov, ker so ohranjene vse plasti zrnja.

Sestavine za kruhove cmoke s kislo smetano

  • 3 ลพemlje, stare vsaj 1 dan
  • 1 veฤja ฤebula
  • 2,5 dl mleka
  • 2 ลพlici kisle smetane
  • 2 jajci
  • ลกopek peterลกilja
  • 2 stroka ฤesna
  • ลพlica masla
  • sol
  • poper
  • 2 ลพlici drobtin
  • 1 ลพlica moke

Postopek

1ฤŒebulo, ฤesen in peterลกilj drobno nasekljamo.

2ลฝemlje nareลพemo na majhne kocke. V mleku dobro razลพvrkljamo jajce, dodamo sol in poper, dodamo ลกe kislo smetano in prelijemo ฤez kruhove kocke. Pustimo, da se tekoฤina vpije, ฤe je presuho, dodamo ลกe malo mleka.

3Na ลพlici masla najprej popraลพimo ฤebulo, to tudi malo posolimo, dodamo ฤesen in peterลกilj. Duลกimo do mehkega.

4Zmes malo ohladimo in jo primeลกamo h kruhovim kockam. Dobro premeลกamo in pustimo nekaj ฤasa poฤivati. Dodamo ลกe drobtinice in malo moke (po potrebi). Masa ne sme biti pretrda. Z rokami jo oblikujemo v kroglice enake velikosti. Kuhamo jih v slanem kropu 12 minut in postreลพemo takoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite