Krhko testo z mletimi orehi, krema s kostanji in sladko smetano ter temna čokolada za preliv so sestavine te omamne pite.
Sestavine
Testo
- 200 g moke
- 100 g sladkorja
- ščepec soli
- 200 g mletih orehov
- 200 g mrzlega masla
- 1 jajce
Krema
- 700 g kuhanega kostanja
- 1 žlica sladkorja
- 4 dl sladke smetane
- 2 kremfixa
- 5 lističev želatine
- sok ene limone
Preliv
- 100 g temne čokolade
- 50 g masla
Postopek
1V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, v katero damo jajce, sladkor in mlete orehe. Maslo narežemo na tanke lističe in jih razporedimo po obodu, malo posolimo in na hitro zgnetemo gladko testo. Testo pokrijemo in postavimo za pol ure v hladilnik.
2Naredimo kremo. Najprej kostanj olupimo in dobro zmečkamo v pire. Lahko pustimo nekaj celih za okrasitev. Posladkamo ga z žlico sladkorja.
3Lističe želatine namočimo v hladni vodi, približno 10 minut. Limonin sok malo segrejemo in v njem stopimo dobro ožete lističe želatine. Sladko smetano čvrsto stepemo, med stepanjem ji postopoma dodajamo kremfix. Stepeni smetani primešamo limonin sok s stopljeno želatino, dobro premešamo in dodamo še sladkan kostanjev pire.
4Pečico ogrejemo na 190°C, okrogel pekač, premera 26 cm, obložimo s peki papirjem. Testo razvaljamo na velikost pekača in pustimo še tri centimetra visok rob. Po dnu ga večkrat prebodemo z vilicami in pečemo 15-20 minut, da se lepo zlato obarva in zadiši. Vzamemo ga iz pečice in ohladimo.
5Po testu enakomerno razporedimo kremo.
6Čokoladni preliv pripravimo tako, da čokolado nalomimo na koščke in jo nad vodno kopeljo stopimo, vmes primešamo še maslo. S pripravljenim prelivom premažemo našo kostanjevo pito, po vrhu jo lahko okrasimo s kuhanimi celimi kostanji in, po želji, tudi s stepeno sladko smetano. Kostanjevo rezino postavimo vsaj za 5 ur v hladilnik, preden jo postrežemo.