Krompirjev golaž z govedino – recept za popolno domačo jed

Znam svetuje

Krompirjev golaž z govedino – okus domače topline v eni žlici je tista prava jed, ki greje telo in dušo. Gosta, aromatična in polna bogatega okusa po čebuli, papriki in mehkem mesu. To je enolončnica, ki diši po otroštvu, po zimskih večerih in po kuhinji, kjer se čas ustavi. Popolna za dneve, ko si želite nekaj toplega, domačega in preprostega – golaž, ki nikoli ne razočara.

Sestavine za krompirjev golaž z govejim mesom (za 4 osebe)

  • 250 g čebule
  • 1,5 kg bolj mokastega krompirja
  • 200 g govedine (pleče, vrat ali bočnik)
  • 1 žlica olja
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici sladke paprike
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • 150 g kisle smetane
  • 500 ml mesne jušne osnove
  • 1/4 rdeče paprike (narezane na trakove)
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • ščepec kajenskega popra
  • sol
  • poper

Postopek priprave

1Čebulo olupite in drobno nasekljajte. V večjem loncu segrejte olje in dodajte na kocke narezano govedino. Pražite jo, da dobi lepo rjavo skorjico in s tem bogatejši okus.

2Ko meso porjavi, dodajte čebulo in pražite, dokler ne postane steklena. Nato dodajte še sesekljan česen in trakove paprike. Mešajte, da se okusi povežejo.

3Primešajte mleto rdečo papriko – a pazite, da je ne pražite predolgo, da ne zagreni. Dodajte paradižnikovo mezgo in vse skupaj dobro premešajte.

4Prilijte vročo mesno jušno osnovo, po želji dodajte lovorov list, in kuhajte na nizkem ognju približno 40 minut, da se meso zmehča.

5Medtem olupite krompir in ga narežite na kocke. Dodajte ga v lonec, začinite s soljo, poprom in ščepcem kajenskega popra. Kuhajte še 20 minut, dokler se krompir ne zmehča in omaka zgosti.

6Na koncu dodajte kislo smetano, sesekljan peteršilj in po potrebi malo vode ali jušne osnove. Pustite, da še nekaj minut rahlo vre, da se vsi okusi povežejo.

7Pred serviranjem golaž po okusu dosolite in ga postrezite s svežim kruhom ali domačimi žličniki.

Nasveti za popoln krompirjev golaž

• Uporabite goveje pleče ali bočnik – mehko, rahlo prepredeno meso daje najboljši okus.
• Če želite bolj gost golaž, nekaj krompirja pretlačite z vilicami in vmešajte nazaj v lonec.
• Lovorov list, kumina ali kapljica rdečega vina poskrbijo za globino arome.
• Odlično se poda s kislimi kumaricami ali s kosom rženega kruha.
• Naslednji dan je golaž še boljši, saj se okusi popolnoma povežejo.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko golaž pripravim brez mesa?

Seveda! Namesto govedine uporabite več krompirja, dodajte gobe ali fižol. Dobite čudovito vegetarijansko različico, polno okusa in hranljivosti.

Katero vrsto krompirja naj izberem?

Za golaž so najboljši bolj mokasti krompirji (npr. sorte Desiree ali Agria), saj se delno razpustijo in lepo zgostijo omako.

Kako lahko golaž shranim?

Ohlajen golaž hranite v hladilniku do 3 dni ali ga zamrznite v posodici – ob ponovnem segrevanju dodajte malo vode ali jušne osnove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite