Skorajda ni boljšega kosila, kot je mesna lazanja in skleda zelene solate. Ta priljubljena italijanska jed sicer ni najbolj enostavna za pripravo, zelo komplicirana pa tudi ne.
Sestavine
- 20 listov testenin za lazanjo, ki jih ni potrebno kuhati
Mleto meso
- 350 g mlete govedine
- 150 g mlete svinjine
- 2 čebuli
- 150 ml pasiranega paradižnika
- 100 ml jušne osnove
- žlica sladke mlete paprike
- žlička kajenskega popra
- majaron
- timijan
- peteršilj
- sol
- poper
- 30 ml oljčnega olja
Bešamel
- 50 g moke
- 50 g masla
- 700 ml mleka
- muškatni orešček
Preliv
- 1 jajce
- 1 smetana za kuhanje
- muškatni orešček
- 50 g sveže naribanega parmezana
Postopek
1Sestavine so za pekač 25 x 35 cm z visokim robom. Najprej pripravimo mleto meso. Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo. V večji lonec damo oljčno olje in kar na hladnega stresemo čebulo, ki jo malo posolimo in posujemo s ščepcem sode bikarbone, da se prej zmehča. Čebulo pražimo na visoki temperaturi nekaj minut, da se razpusti. Vmes jo zalivamo z jušno osnovo.
2Ko se čebula razpusti, dodamo v lonec mleto meso, ga posolimo in dodamo vse začimbe. Ob stalnem mešanju ga dušimo toliko časa, da spremeni barvo, približno 15 minut.
3Zalijemo ga s paradižnikom in zmanjšamo temperaturo. Poskusimo, če je dovolj začinjeno, če ni, dodamo še začimbe in sol. Večkrat premešamo in kuhamo toliko časa, da se omaka zgosti.
4Pripravimo bešamel. Maslo stopimo, dodamo moko in premešamo da se napoji z maslom. Zalijemo z mlekom in ob stalnem mešanju kuhamo, da se zgosti. Vmes solimo in dodamo se muškatni orešček.
5Na dno pekača damo dve žlici bešamela in malo mletega mesa, to pa zato, da se nam lazanja ne prime na dno. Damo prvo plast testenin, nato mleto meso, potresemo z naribanim sirom, polijemo z bešamelom in pokrijemo z drugo plastjo testenin. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.
6Smetano za kuhanje zmešamo z jajcem in malo muškatnega oreščka polijemo po vrhu, potresemo s sirom in damo v pečico, ki smo jo predgreli na 250°C za 20-25 minut, oziroma toliko časa, da se zgornja plast zlato rumeno zapeče.