Jogurtova torta z bezgom

Znam svetuje

Vstopite v svet nebeลกkega okusa z naลกo osveลพujoฤo jogurtovo torto z dodatkom ฤarobnega bezga. Ne le okusna, temveฤ tudi lahka in zraฤna, ta torta predstavlja popolno sladico za tople pomladanske popoldneve.  Priprava je preprosta, rezultat pa bo osupljivo soฤna in aromatiฤna poslastica, ki bo navduลกila vsakega gosta. Dodatek jagod na vrhu pa ลกe obogati ta, ลพe tako izjemen, okus.  

Bezgovi cvetovi so majhni, diลกeฤi in imajo znaฤilno belo barvo. Ti ฤarobni cvetovi cvetijo spomladi in so priljubljeni sestavni del ลกtevilnih receptov in tradicionalnih zdravil.

Poleg svojega prijetnega vonja in videza imajo bezgovi cvetovi tudi zdravilne lastnosti. V ljudski medicini se pogosto uporabljajo za lajลกanje prehladov, kaลกlja in drugih teลพav z dihali. Prav tako so znani po svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih.

Pri kuhanju pa bezgovi cvetovi dodajo poseben okus in aromo jedem. Lahko jih uporabite pri pripravi sirupov, sokov, marmelad, ฤajev in, seveda, sladic, kot je jogurtova torta z bezgom. Njihova neลพna cvetliฤna nota lahko obogati okus katere koli jedi in ustvari pravo kulinariฤno doลพivetje. Torej, ko razmiลกljate o bezgovih cvetovih, razmiลกljajte o ฤarobnem dotiku narave, ki ga lahko prinesejo v vaลกo kuhinjo.

Sestavine za jogurtovo torto z bezgom

Za tortno dno

  • 300 g maslenih polnozrnatih piลกkotov 
  • 100 g masla

Za kremo

  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 500 g navadnega ฤvrstega jogurta
  • 100 ml bezgovega sirupa
  • 1 neลกkropljena limona – lupinica
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 3 paketi ลพelatine fix

Za bezgov ลพele

  • 200 ml vode
  • 1 pest sveลพih bezgovih cvetov
  • 100 ml bezgovega sirupa
  • 5 listiฤev ลพelatine
  • sok ene limone

Za okras

  • 400 g sveลพih jagod
  • 2 bezgova cvetova

Postopek

1Piลกkote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtinice.  Maslo stopimo in ga primeลกamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu tortnega modela premera 23 cm. ฤŒe je masa presuha, dodamo malo mleka. S hrbtno stranjo ลพlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.

2Jogurtu primeลกamo bezgov sirup, limonino lupinico in ลพelatino fix.  Postavimo ga za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.

3Smetano s sladkorjem v prahu ฤvrsto stepemo in jo enakomerno vmeลกamo v jogurtovo maso. Rob pekaฤa obloลพimo z acetatno folijo. Jogurtovo maso razporedimo po piลกkotni osnovi, poravnamo po vrhu in postavimo v hladilnik.

4Vodo zavremo in prelijemo ฤez bezgove cvetove.

5Listiฤe  ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzli vodi. Vode mora biti kar precej, da se ne sprimejo. Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo.

6Limonin sok segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se listiฤi popolnoma stopijo.

7Vodo z bezgovimi cvetovi precedimo, prilijemo bezgov sirup in limonin sok z ลพelatino. dobro premeลกamo.

8Jogurtovo torto vzamemo iz hladilnika, saj se je medtem jogurtova masa ลพe dovolj strdila, da po njej prelijemo bezgov ลพele. Torto pustimo ฤez noฤ v hladilniku, da se ลพelatina dobro strdi.

9Jagode operemo in nareลพemo ฤetrtine. Torto vzamemo iz hladilnika in po ลพelatini razporedimo narezane jagode. Okrasimo ลกe z bezgovimi cvetovi in, dokler torte ne postreลพemo, postavimo v hladilnik.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite