Vstopite v svet nebeลกkega okusa z naลกo osveลพujoฤo jogurtovo torto z dodatkom ฤarobnega bezga. Ne le okusna, temveฤ tudi lahka in zraฤna, ta torta predstavlja popolno sladico za tople pomladanske popoldneve. Priprava je preprosta, rezultat pa bo osupljivo soฤna in aromatiฤna poslastica, ki bo navduลกila vsakega gosta. Dodatek jagod na vrhu pa ลกe obogati ta, ลพe tako izjemen, okus.
Bezgovi cvetovi so majhni, diลกeฤi in imajo znaฤilno belo barvo. Ti ฤarobni cvetovi cvetijo spomladi in so priljubljeni sestavni del ลกtevilnih receptov in tradicionalnih zdravil.
Poleg svojega prijetnega vonja in videza imajo bezgovi cvetovi tudi zdravilne lastnosti. V ljudski medicini se pogosto uporabljajo za lajลกanje prehladov, kaลกlja in drugih teลพav z dihali. Prav tako so znani po svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih.
Pri kuhanju pa bezgovi cvetovi dodajo poseben okus in aromo jedem. Lahko jih uporabite pri pripravi sirupov, sokov, marmelad, ฤajev in, seveda, sladic, kot je jogurtova torta z bezgom. Njihova neลพna cvetliฤna nota lahko obogati okus katere koli jedi in ustvari pravo kulinariฤno doลพivetje. Torej, ko razmiลกljate o bezgovih cvetovih, razmiลกljajte o ฤarobnem dotiku narave, ki ga lahko prinesejo v vaลกo kuhinjo.
Sestavine za jogurtovo torto z bezgom
Za tortno dno
- 300 g maslenih polnozrnatih piลกkotov
- 100 g masla
Za kremo
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 500 g navadnega ฤvrstega jogurta
- 100 ml bezgovega sirupa
- 1 neลกkropljena limona – lupinica
- 60 g sladkorja v prahu
- 3 paketi ลพelatine fix
Za bezgov ลพele
- 200 ml vode
- 1 pest sveลพih bezgovih cvetov
- 100 ml bezgovega sirupa
- 5 listiฤev ลพelatine
- sok ene limone
Za okras
- 400 g sveลพih jagod
- 2 bezgova cvetova
Postopek
1Piลกkote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtinice. Maslo stopimo in ga primeลกamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu tortnega modela premera 23 cm. ฤe je masa presuha, dodamo malo mleka. S hrbtno stranjo ลพlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.
2Jogurtu primeลกamo bezgov sirup, limonino lupinico in ลพelatino fix. Postavimo ga za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
3Smetano s sladkorjem v prahu ฤvrsto stepemo in jo enakomerno vmeลกamo v jogurtovo maso. Rob pekaฤa obloลพimo z acetatno folijo. Jogurtovo maso razporedimo po piลกkotni osnovi, poravnamo po vrhu in postavimo v hladilnik.
4Vodo zavremo in prelijemo ฤez bezgove cvetove.
5Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzli vodi. Vode mora biti kar precej, da se ne sprimejo. Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo.
6Limonin sok segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se listiฤi popolnoma stopijo.
7Vodo z bezgovimi cvetovi precedimo, prilijemo bezgov sirup in limonin sok z ลพelatino. dobro premeลกamo.
8Jogurtovo torto vzamemo iz hladilnika, saj se je medtem jogurtova masa ลพe dovolj strdila, da po njej prelijemo bezgov ลพele. Torto pustimo ฤez noฤ v hladilniku, da se ลพelatina dobro strdi.
9Jagode operemo in nareลพemo ฤetrtine. Torto vzamemo iz hladilnika in po ลพelatini razporedimo narezane jagode. Okrasimo ลกe z bezgovimi cvetovi in, dokler torte ne postreลพemo, postavimo v hladilnik.