Bučna pita je jed, ki je tradicionalna v mnogih kulturah po svetu. Lahko je sladka ali slana, v vsakem primeru pa osvežuje dušo in želodec ter nam omogoča, da si vzamemo čas in uživamo v družbi drug drugega.
Sestavine za bučno pito
Za testo
- 200 g moke
- 1/2 čajne žličke soli
- 100 g hladnega masla, narezanega na kocke
- 1 žlica sladkorja
- 2-3 žlice hladne vode
Za nadev
- 500 g pireja iz buče (konzerviranega ali svežega)
- 3 jajca
- 200 g sladkorja
- 1 čajna žlička cimeta
- 1/2 čajne žličke ingverja v prahu
- 1/4 čajne žličke klinčkov v prahu
- 1/2 čajne žličke soli
- 250 ml sladke smetane
Postopek
1V večji skledi zmešajte moko, sladkor in sol. Dodajte narezano hladno maslo in ga vmešajte v moko, dokler ne dobite drobtinaste teksture. Postopoma dodajajte hladno vodo in mešajte, dokler se testo ne začne držati skupaj. Testo oblikujte v kroglo, ovijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za približno 30 minut.
2V veliki skledi zmešajte bučni pire, jajca, sladkor, cimet, ingver, klinčke in sol. Dobro premešajte. Dodajte sladko smetano in znova dobro premešajte, dokler ne dobite gladke mase.
3Pečico ogrejte na 180°C. Testo razvaljajte na približno 30 cm premera in ga prenesite v pekač za pito. Previdno obložite dno in stranice pekača z testom. Dobro ga prepikajte z vilicami Prelijte bučni nadev v pripravljeno pito.
4Bučno pito lahko postrežete s stepeno smetano ali kepico vanilijevega sladoleda po želji.