Zimska kulinariฤna tradicija nas pogosto popelje v toplo zavetje okusnih enolonฤnic, med katerimi izstopa jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso.
Sestavine za joto s kislim zeljem in kranjsko klobaso
- 300 g kranjske klobase, narezane na kolute
- 1 srednje veliko ฤebulo, sesekljano
- 2 krompirja, olupljena in narezana na kocke
- 1 kozarec kislega zelja, dobro odcejenega
- 1 korenฤek, olupljen in narezan na kolute
- 1 lovorov list
- 1 strok ฤesna, nasekljan
- 1 ลพlica rastlinskega olja
- 1 ลพliฤka kumine
- sol
- poper
- 1 liter goveje juลกne osnove
- kisla smetana za postreลพbo
- sveลพa peterลกilj ali drobnjak za okrasitev
Postopek
1 V veliki lonec na malo olja prepraลพite kranjsko klobaso, dokler ne postane zlato rjava. Dodajte sesekljano ฤebulo in kuhajte, dokler ฤebula ne postane steklasta.
2 Dodajte narezan krompir, korenฤek in ฤesen. Kuhajte nekaj minut, dokler zelenjava ne zaฤne mehฤati.
3 Dodajte kislo zelje in kumino ter dobro premeลกajte. Kuhajte ลกe nekaj minut, da se arome dobro prepletejo.
4 Zalijte z govejo juลกno osnovo in dodajte lovorov list. Privedite do vrenja, nato zmanjลกajte temperaturo in kuhajte na nizkem ognju, dokler se krompir in korenje ne skuhata.
5 Pred serviranjem odstranite lovorov list. Poskusite in po potrebi dodajte sol ter poper. Postrezite toplo, okraลกeno s kislo smetano in sveลพimi zeliลกฤi.