Zimska kulinarična tradicija nas pogosto popelje v toplo zavetje okusnih enolončnic, med katerimi izstopa jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso.
Sestavine za joto s kislim zeljem in kranjsko klobaso
- 300 g kranjske klobase, narezane na kolute
- 1 srednje veliko čebulo, sesekljano
- 2 krompirja, olupljena in narezana na kocke
- 1 kozarec kislega zelja, dobro odcejenega
- 1 korenček, olupljen in narezan na kolute
- 1 lovorov list
- 1 strok česna, nasekljan
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 žlička kumine
- sol
- poper
- 1 liter goveje jušne osnove
- kisla smetana za postrežbo
- sveža peteršilj ali drobnjak za okrasitev
Postopek
1 V veliki lonec na malo olja prepražite kranjsko klobaso, dokler ne postane zlato rjava. Dodajte sesekljano čebulo in kuhajte, dokler čebula ne postane steklasta.
2 Dodajte narezan krompir, korenček in česen. Kuhajte nekaj minut, dokler zelenjava ne začne mehčati.
3 Dodajte kislo zelje in kumino ter dobro premešajte. Kuhajte še nekaj minut, da se arome dobro prepletejo.
4 Zalijte z govejo jušno osnovo in dodajte lovorov list. Privedite do vrenja, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte na nizkem ognju, dokler se krompir in korenje ne skuhata.
5 Pred serviranjem odstranite lovorov list. Poskusite in po potrebi dodajte sol ter poper. Postrezite toplo, okrašeno s kislo smetano in svežimi zelišči.